Sestre Mišić: Studiranje kineskog izazovno, zanimljivo i perspektivno

13.06.2020. 21:50
0
IZVOR: radiofilozofski.com

Sestre Danijela i Mira Mišić iz Vlasenice, uspješni su studenti treće godine kineskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koje su svoju ljubav i znanje o kineskom jeziku i kulturi proširile šestomjesečnim studijskim boravkom u malom kineskom gradu Harbinu.

- Oduvijek smo voljele jezike, i kada smo vidjele da na Filozofskom fakultetu na Palama postoji program gdje se pored engleskog studira i kineski jezik, a znajući koliko je kineski jezik zanimljiv, odlučile smo se da upišemo taj smjer – kažu Danijela i Mira.

O kineskoj kulturi kažu da su znale tek ponešto, ali već sa prvim predavanjima i upoznavanjem kineskih profesora, rodila se ljubav prema kineskom jeziku i istoriji.

Studiranje kineskog i engleskog jezika naučilo ih je da vole različitosti i da izađu iz zone komfora. Na drugoj godini studiranja, dobile su stipendije za šest mjeseci boravka u Kini, što im je, kako kažu, jedno od najljepših iskustava u životu. Ističu da zalaganjem profesora i trudom učenika, svake godine preko 20 najboljih studenata dobije priliku za studentski boravak u Kini. Napominju da je za ovu priliku zaslužno veliko zalaganje profesora sa Katedre za sinologiju i dobar odnos Filozofskog fakulteta i kineske ambasade u BiH.

Slika

Mira i Danijela su šest mjeseci provele u Harbinu, kineskom gradiću na sjeveroistoku zemlje, poznatom po najvećem festivalu leda na svijetu. Najviše ih je oduševio spoj tradicionalnog i modernog, koji, prema njihovim riječima, Kinu čini zemljom čuda. “Kineski hramovi, ogromne statue Bude,  pravoslavne crkve i katoličke katedrale, spoj svega za šta smo ranije mislile da nikako ne može biti zajedno, sada je bilo tu, pred našim očima. Zatim, moderni restorani, ali i ogromni ulični marketi sa hranom, gdje smo pojele neka od najukusnijih jela. Sam kineski narod je jednako prekrasan i jedinstven. Iskrenost, srdačnost i toplinu koju smo pronašle u druženju sa kineskim prijateljima ranije smo mogle da zamislimo samo u nekoj bajci, pa je možda tako i najbolje opisati Kinu – zemlja u kojoj i bajka postaje stvarnost.”

Imale su priliku posjetiti Kineski zid, Tiananmen, Zabranjeni Grad, Nebeski hram, o kojim govore sa oduševljenjem. “Vijekovi tu ispred nas, čvrsti i stvarni – neopisiv prizor. Osjetile smo duh života ovih gradova, ali ono čemu se posebno divimo jeste odnos Kineza prema tradiciji, poštovanje svoje zemlje, požrtvovanost i predanost radu."

Slika

Boravak u Kini proširio im je vidike i pomogao u učenju kineskog jezika. “Odlazak u Kinu nam je mnogo pomogao da poboljšamo kineski jezik, ali i da vidimo i doživimo kinesku kulturu. Ovaj boravak je imao ogroman uticaj na nas i na naše razmišljanje. Postale smo mnogo samostalnije, i s obzirom na to da smo duži period provele odvojene od kuće, a i vidjevši koliko Kinezi cijene svoju tradiciju, shvatile smo koliko je i naša tradicija i kultura bogata i naučile smo još više da cijenimo svoje.”

Prije nego što diplomiraju, Mira i Danijela žele još jednom otići u Kinu na studijski boravak, a opcije za zaposlenje nakon završetka studija su, kako kažu, brojne.

- Kineski jezik je jako perspektivan u pogledu zaposlenja, a u prilog tome ide i činjenica da nijedan student sa diplomom našeg fakulteta nije nezaposlen. Neki žele ostati ovdje i naći posao, a drugi se odlučuju za odlazak u Kinu, tražeći posao ili da upišu master studije. 

Vodeći se Konfučijevom izrekom “Izaberite posao koji volite, i nećete morati raditi ni jedan dan u životu”, Mira i Danijela pozivaju maturante da upišu studij kineskog jezika, ukoliko vole nešto drugačije, izazovno i zanimljivo. O atmosferi na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta kažu da je prijateljska i da će se svaki student osjećati prijatno i posebno.

-Profesori su jako susretljivi, toliko se trude da nam olakšaju sve, da nam stvore prijatnu atmosferu za rad, da nas ohrabre da ništa nije nemoguće i da nam budu pravi prijatelji. Oduvijek smo se izdvajali kao posebna prepoznatljiva grupica i zaista to i jesmo. Kada je pomoć potrebna i kada treba da se držimo skupa, složni smo i činimo pravu kinesku porodicu. Motivacija za upis ne treba biti samo odlazak u Kinu, nego želja za drugačijim, hrabrost da savladate prepreke, da naučite taj najteži jezik na svijetu i da vam onda studentski odlazak u Kinu bude prava nagrada za sav trud i tako ćete još više uživati u toj avanturi! Dođite nam, i postanite dio naše porodice! Osjetite čar kineskog duha i budite sigurni da će vam svaki dan biti novi izazov i nova avantura!

 

Komentari 0
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    7h 9m
    4
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    8h 58m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    3h 27m
    13
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    3h 14m
    0
  • Kako je nekad izgledao čas fizičkog (FOTO)
    8h 2m
    0