Signal iz Šangaja govori da postoji mogućnost šestog talasa virusa korona

13.04.2022. 18:33
0
IZVOR: srpskainfo.com

Kraj epidemije korona virusa u Srpskoj i BiH još nije na vidiku iako je situacija već nekoliko sedmica stabilna, pa su se građani vratili životu bez ograničenja, skoro kao prije pojave ovog virusa.

Stručnjaci poručuju da bi do pogoršanja moglo da dođe u slučaju pojave novih, zaraznijih sojeva, što nam u ovom trenutku nije prijetnja, ali što, svakako, može da se desi.

Signal za oprez jeste i to što se u Šangaju pojavilo žarište korona virusa, pa je u ovom gradu za dan prijavljeno skoro 25.000 slučajeva zaraze.

Kako su saopštili nedavno iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, činjenica je da se pandemija kovida 19 i dalje razvija u svijetu, kao što je sigurno i da, naglašavaju, sljedeći, šesti talas neće zaobići ni BiH.

– Mjere su značajno redukovane, ali će sigurno biti modifikovane, u zavisnosti od epidemiološke situacije. Zbog ponovne pojave korone, u Šangaju je 15 miliona ljudi u izolaciji, što znači da je za očekivati da će novi talas doći ponovo i u BiH. Mi znamo da se, manje-više, ova bolest odvija u talasima, a znamo i da se razvija takozvana sezonalnost i da će ta sezona najvjerovatnije biti poslije godišnjih odmora, dakle u jesensko-zimskom periodu – rekao je za Fenu direktor ovog zavoda Siniša Skočibušić.

Dodao je da je, trenutno, nizak stepen prenosa virusa u zajednici, zbog čega su epidemiološke mjere značajno redukovane.

– Međutim, one će sigurno biti ili vraćene ili modifikovane, u zavisnosti od epidemiološke situacije. Najvažnije je da se nastavimo pridržavati mjera koje su uobičajene epidemiološke, a to je da pokušamo držati distancu koliko je to moguće, obavezno se vakcinišemo i, naravno, peremo ruke i provjetravamo prostorije – poručio je Skočibušić.

U Institutu za javno zdravstvo RS naglašavaju da se u mirnoj epidemiološkoj situaciji nalazimo već nekoliko sedmica.

– Ovu situaciju karakteriše značajno smanjenje broja novozaraženih, te preminulih. Broj hospitalizovanih takođe se značajno smanjio u svim bolnicama, kao i  onih kojima je potrebna kiseonička podrška. Aktivnost korona virusa kod nas je, trenutno, na niskom nivou – ističe za Srpskainfo dr Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ Srpske.

Prema njenim riječima, situacija jeste stabilna, ali je i dalje nesigurna.

– Većina mjera je ukinuta, nakon čega nismo imali porast broja zaraženih, što ukazuje na to da je kod nas i dalje prisutan omikron soj, odnosno da nema druge varijante korone koja bi uzrokovala porast broja oboljelih i drugačije kliničke slike. Međutim, u budućnosti bi ovakvu sliku mogla da promijeni pojava zaraznijeg soja, na koji nećemo imati imunitet, odnosno za koji dosad stečeni imunitet neće spriječiti širenje i obolijevanje – objašnjava Vukmirova.

Dodaje da bismo se sa velikim problemom suočili kada bi se pojavio neki virulentniji soj, koji bi značajnije izmijenio epidemiološku situaciju.

– Zasad, međutim, ne očekujemo neke izmjene, ali pratimo situaciju i u skladu s tim ćemo reagovati. U svakom slučaju, ne možemo reći da je kraj korone – upozorava Vukmirova.

Ističe da će korona virus u jednom momentu, svakako, postati endemski virus, kao što je bio slučaj s mnogim drugim virusima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šeranić najavio nove mjere zbog korone Šeranić najavio nove mjere zbog korone
U Njemačkoj se predlaže ponovno nošenje maski U Njemačkoj se predlaže ponovno nošenje maski
Ukinuta vanredna situacija u Srpskoj, građani da se prijave na zdravstveno osiguranje Ukinuta vanredna situacija u Srpskoj, građani da se prijave na zdravstveno osiguranje
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    20h 16m
    0
  • Krađa u Palama
    18h 34m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    15h 1m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    17h 49m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    11h 10m
    0