Симанић: Гдје су сви ћутали – гусле су говориле

02.06.2023. 12:46
0
ИЗВОР: srna.rs

Млади Паљанин Милош Симанић када је чуо пјесму "Крвава Жепа" пожелио је да гусла и опјева српске историјске јунаке који су бранили свој народ и заслужују да живе у пјесмама, те данас уз гусле чува српску историју од заборава.

Симанић, који је сада матурант паљанског Средњошколског центра, изјавио је Срни да без обзира на то чиме се буде бавио - увијек ће истицати значај гусала и историје јер оне не смију пасти у заборав.

- Гдје су сви ћутали - гусле су говориле. За то им дугујемо велику захвалност - поручио је Симанић, члан Гусларског друштва "Старина Новак" са Пала.

Слика

Фото: srna.rs

Овај младић се бави и фолклором, а гусла из љубави према српској историји и жели да покаже свима, посебно младим генерацијама, шта су гусле и да их се Срби никада не смију одрећи.

- Ако их се одрекнемо - одрекли смо се наше историје - изјавио је Симанић.

Према његовим ријечима, гуслање није тешко научити и ако постоји љубав лако се савлада - гудалом се превлачи преко струна, а онда рад прстију иде својим током.

- Без тренинга нема ничега, као што гуслање без пјевања не може и обрнуто - истакао је Симанић.

Симанић је испричао да се љубав према овом инструменту родила док је био дијете, али се гуслањем озбиљније почео бавити тек 2017. године, те се, чим је сазнао да на Палама постоји једно од најстаријих и најуспјешнијих гусларских друштава "Старина Новак", учланио.

Слика

Фото: srna.rs

- Учитељи су ми показали основне вјештине гуслања и за то сам им неизмјерно захвалан. Наступао сам на бројним манифестацијама. То су најчешће фестивали гуслара, гусларске вечери - рекао је Симанић и навео да је у Невесињу прије двије године освојио 3. мјесто на Фестивалу младих гуслара Републике Српске.

Он је напоменуо да су и професори препознали његов таленат, те је кроз учешће на приредбама могао да младима приближи овај инструмент и српску историју и допринесе школским културним манифестацијама - наступао је на "Данима књиге", "Данима сјећања", као и на свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике Српске и на Светосавској академији.

Када је ријеч о његовим даљим плановима, заинтересован је за школовање на Полицијској академији у Бањалуци.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 48m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 3m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 54m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 21m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 13m
    0