Симболика божићне пшенице и како је на прави начин посадити

16.12.2023. 14:45
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Прослава Божића не може да протекне без чеснице, свијеће и, наравно, божићне пшенице, коју многи купе у супермаркету у посљедњем тренутку.

Ипак, многе домаћице одлучују да саме посаде пшеницу, а то може бити и забава за цијелу породицу. Зашто је овог пута не бисте посадили сами и дочекали Божић уз пшеницу која је ваших руку дјело?

Зашто се сади божићна пшеница?

Према предању, гајење божићне пшенице почело је због родитеља Исуса Христа.

Наиме, Марија и Јосиф су, бјежећи од Иродове војске, срели пољопривредника који је сијао пшеницу, а Марија га је замолила да војницима каже да су они већ прошли. Када су се војници појавили, десило се, кажу вјерници, чудо – пшеница која иначе расте мјесецима одмах је израсла и сакрила их, а војници су повјеровали да су они које гоне одавно отишли, па су одустали од потраге.

Шта представља пшеница?

Иако је прелијеп празнични украс на трпези, божићна пшеница има и дубље, симболично значење – она представља плодност, круг живота, обнову, просперитет и успјешну жетву у новој години.

У прошлости се вјеровало да божићна пшеница може да одреди и каква нас жетва чека, па су тако вјерници сматрали да ће веома густа и висока донијети плодну годину, док ће мање зелена, ријетка, слаба и ниска означити и неуспјешну жетву.

Када се сади божићна пшеница?

Углавном се божићна пшеница посади по посљедњим великим празницима пред Божић – или на Свету Варвару (17. децембра) или на Светог Николу (19. децембра).

Поступак сијања божићне пшенице:

– Оставите зрна у млакој води неко вријеме, па осушите на папирном убрусу.

– Ставите слој земље на дно чинијице, па поспите зрна пшенице. Затим прекријте још једним малим слојем земље. Умјесто земље може да се користи и памучна вата, а тада вам не треба други слој за прекривање зрна.

– Поспите врло мало воде и ставите на добро освијетљено мјесто, које не смије да буде претопло да се не би осушило.

– Залијевајте пшеницу сваки дан, једном до двјема кашикама воде, тако да буде влажно, али не и натопљено. Жито ошишајте како би било равно и да би свијећа несметано горјела, преноси Новости Магазин.

Коментари 0
Повезане вијести
Како да посадите Божићну пшеницу: Обичај почиње на Никољдан! Како да посадите Божићну пшеницу: Обичај почиње на Никољдан!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 34m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 18m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 3m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 45m
    0
  • Земљотрес у БиХ!
    22h 10m
    0