Симптоми који упућују на здравствену анксиозност

13.01.2023. 18:22
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Здравствена анксиозност је врло слична хипохондрији, те се ова два термина често користе као синоними.

Хипохондрија је фобија од болести и забринутости да ћемо се разбољети.

- Ових дана стручњаци за ментално здравље обично користе израз здравствена анскиозност јер боље одражава стање у смислу тјескобе коју узрокује, док се хипохондрија првенствено односи на фобију - каже др Беки Спелман.

Који су симптоми здравствене анксиозности?

- Што се тиче симптома, особа која пати од здравствене анксиозности постаје све више заокупљена својим здрављем и фокусира се на физичке знакове за које сматра да би могли бити показатељ да нешто није у реду - објашњава др Спелман.

То често доводи до претјераног и опсесивног провјеравања пулса, шећера у крви, квржица и генерално свега онога што би упућивало на здравствени проблем. Здравствена анксиозност, односно, симптоми исте разликују се од особе до особе као и од стања у којем се појединац налази. Није неуобичајено да се хипохондар фиксира само на једну болест, поготово ако је то стање увелико присутно у њиховом животу. На примјер, уколико у породици постоји члан који болује од рака, хипохондар ће највјероватније почети да се брине и да размишља о томе да је и њега иста судбина задесила.

Ако вам тијело шаље знакове да сте болесни, нормално је да сте забринути. Здравствена анксиозност обиљежена је сталним увјерењем да имате симптом или симптоме тешке болести, преноси Б92.

Здравствена анскиозност је релативно често стање и познато је да погађа око 4% до 5% људи. Међутим, стручњаци вјерују да се мали број људи обраћа стручним лицима због овог проблема и да би проценат људи који пате од здравствене анксиозности могао бити чак 25%, наводи др Тимоти Скарела.

- Постоји разлика – барем медицински говорећи – између особе која нема симптоме или има минималне симптоме и често је забринута и због болести и особе која је забринута због симптома - каже др Скарела.

Симптоми изазвани здравственом анксиозношћу могу укључивати болове у мишићима, болове у грудима, промјене откуцаја срца, главобоље и вртоглавицу, између осталог.

Постоји још неколико знакова који упућују на овај проблем:

- Када вас доктор увјери да нисте болесни, вас то и даље не ослобађа нервозе

- Непрестано тражите информације о здрављу на интернету

- Када прочитате вијест о некој болести, почињете да се бринете да је имате

- Ваше бриге о вашем здрављу утичу на ваш живот, породицу, посао.

Коментари 0
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  4h 33m
  3
 • Пуњене тиквице
  4h 6m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  17h 26m
  1
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  19h 56m
  0
 • Инспекција затворила два базена
  15h 57m
  0