Син бившег министра у Влади Српске се лажно представљао као адвокат

17.08.2021. 18:24
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Окружно јавно тужилаштво Бањалука подигло је оптужницу против Бранислава Трбојевића (48), сина бившег министра правде и потпредсједника Владе Републике Српске, због сумње да се годинама лажно представљао као адвокат и варао грађане.

Према оптужници, која је у посједу Српскаинфо, Трбојевић је у периоду од 7. децембра 2016. до августа 2019. године довео у заблуду оштећене, и то Зорана Двизца, Игора Мићевића, Смиљана Богојевића, Сању Ристић, Едину Џехверовић и Милована Марића, тако што им се лажно представљао као адвокат, иако није био уписан у именик Адвокатске коморе Републике Српске, нити је имао звање дипломираног правника.

Увјерени да их заступа адвокат, оштећени су Трбојевићу повјерили заштиту својих правних интереса и платили му укупан износ од 27.672,55 марака.

Оптужница бањалучког тужилаштва против Бранислава Трбојевића садржи седам одвојених случајева за које се терети син бившег министра у Влади Републике Српске, Милана Трбојевића.

Доводио их у заблуду

Бранислав Трбојевић је тако од маја 2017. до 26. јуна 2018. године довео у заблуду Зорана Двизца да ће као адвокат поднијети кривичну пријаву и наплатити штету од око 25.000 евра од општине Рибник и одговорних особа које су оштећеном 2001. године одузеле 22 кубна метра грађе.

За ову услугу, Двизац је Трбојевићу исплатио 1.000 марака, а договорено је и да се исплати још 20 одсто од наплаћеног износа штете.

Трбојевић је дужи временски период одржавао у заблуди Двизца, говорећи му да је истрага покренута и да је доставио тужилаштву сву релевантну документацију.

– Након што је оштећени 2. јуна 2017. године од ОЈТ Бањалука добио наредбу о неспровођењу истраге због застаре, Трбојевић је и даље увјеравао Двизца да је истрага у току, јер је таква одлука тужилаштва стављена ван снаге, у шта је оштећени и повјеровао, чекајући позив на саслушање. Двизац је 26. јуна 2018. године отишао у тужилаштво и сазнао да се не води никаква кривична истрага против пријављених особа – наводи се у оптужници бањалучког тужилаштва.

Од 7. децембра 2016. до 29. марта 2018. године Трбојевић је, према наводима из оптужнице, довео у заблуду Игора Мићевића, директора “Hidroenergy” д.о.о. Гацко, да ће као адвокат, а у циљу градње хидроцентрала, сачинити све правне акте, у шта је оштећени повјеровао, па је потписао пуномоћ 3. априла 2017. године.

Ово је Трбојевићу послужило да заступа оштећеног против МХ “Електропривреда РС” и Нове Банке а.д. Бањалука пред Окружним привредним судом у Требињу. Ове спорове Трбојевић је изгубио, а трошкове је фактурисао као адвокат и од “Hidroenergy” д.о.о. Гацко наплатио 18.662,55 марака.

Слика

Лажна уплатница

У току 2017. године Трбојевић је поново довео у заблуду Мићевића, лажно му приказујући да ће као адвокат покренути поступак ради накнаде штете против Републике Српске, односно Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, због непоступања по захтјеву за закуп шумског земљишта које му је било потребно ради изградње хидроцентрале на ријеци Козици.

Због свега је Трбојевић покренуо и управни спор пред Окружним судом у Бањалуци и лажно приказао да ће наложити финансијско вјештачење по вјештаку “Finance Biro” с.п. Бањалука у износу од 585 марака, о чему је доставио лажну уплатницу 25. јула 2017. године, у шта је Мићевић повјеровао и исплатио Трбојевићу наведени износ, иако Трбојевић никада није ангажовао било какво финансијско вјештачење, нити покренуо било какав поступак за накнаду штете.

– У периоду од јануара 2017. до 1. октобра 2019. године довео је у заблуду оштећеног Смиљана Богојевића лажно му приказујући да ће као адвокат против “Крајина осигурања” а.д. Бањалука поднијети тужбу ради накнаде штете по основу осигурања из радног односа код послодавца “Топлана” а.д. Бањалука. Оштећени је у марту 2017. године предао Трбојевићу документацију, те 300 марака, иако осумњичени никада није поднио тужбу пред судом – наводи се у оптужници против Трбојевића.

У периоду од 23. маја 2017. до фебруара 2019. године Трбојевић је довео у заблуду и Сању Ристић, лажно јој приказујући да ће као адвокат заступати њеног супруга Петра Ристића против “Verano Motors” д.о.о. у поступку ревизије пред Врховним судом Републике Српске, а ради заштите права из радног односа, у шта је оштећена повјеровала и предала му сву документацију.

На основу ове документације, Трбојевић је саставио ревизију 23. јуна 2017. године, коју је потписао у име Петра Ристића и предао Сањи Ристић, а она у Основни суд Бањалука.

Након што је Ристићева 25. октобра 2017. примила рјешење којим се ревизија одбацује, јер је изјављена од стране Петра Ристића који не може себе заступати, јер нема положен правосудни испит, Трбојевић је наставио држати у заблуди лажно јој приказујући да ће суду предати копију дипломе о завршеној средњој школи и копију радне књижице на име Петра Ристића, што није учинио.

Трбојевић је Ристићевој лажно приказао и да је платио таксу на ревизију у износу од 1.000 марака, у шта је оштећена повјеровала и у новембру 2017. године платила му наведени износ.

Затим је у фебруару 2018. на свом телефону лажно приказао поруку Сање Орашчанин, запослене у Врховном суду Републике Српске, да ће предмет бити сутрадан “на реду”, тражећи од Ристићеве таксу на рјешење у износу од 500 марака, у шта је оштећена поверовала и платила му и тај износ.

Ристићева је у фебруару 2019. године извршила провјере и сазнала да Трбојевић, осим изјављене ревизије, није вршио плаћање судских такси.

У периоду од маја 2017. до 26. октобра 2017. године Трбојевић доводи у заблуду и Милована Марића да ће га као адвокат заступати у поступку подјеле брачне стечевине против Јованке Марић пред Основним судом у Котор Варошу, у шта је оштећени повјеровао и предао му документацију, те у три наврата новац у укупном износу од 2.500 марака, иако осумњичени није предузео било какву радњу у поступку.

Слика

Вратио им новац када су га открили

У оптужници је заведен и случај у којем је Бранислав Трбојевић по устаљеном шаблону довео у заблуду грађане, али је у конкретном случају након што су га открили, вратио сав новац.

Наиме, у периоду од јануара 2018. до августа 2019. године, Трбојевић је довео у заблуду Едину Џехверовић да ће је као адвокат заступати у поступку поврата имовине који се водио пред Основним судом у Бањалуци, те да је потребно на име такси да му исплати новац.

Оштећена је повјеровала и Трбојевићу предала документацију, а затим и путем своје кћерке Јасмине Џехверовић у јануару 2018. године исплатила 500 марака.

Не слутећи да се радило о превари, несрећна жена је и путем “Уникредит банке” послала Трбојевићу новац, и то у три наврата укупно 2.625 марака.

Џехверовићева је у августу 2019. године извршила увид у предмет и сазнала да је Трбојевић изјавио жалбу 25. јануара 2018. године, али да је спор изгубио.

Након што је откривен, осумњичени је 15. октобра 2019. године оштећеној вратио 3.125 марака.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Gogi 18.08.2021. 15:46
    Kakav otac takav sin.
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    11h 43m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    11h 25m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    12h 19m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    9h 14m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 56m
    1