Синдикалци РиТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко најавили штрајк

12.06.2020. 11:41
0
ИЗВОР: RTRS

Представници синдикалнлих организација РиТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко најавили су штрајк уколико им до 30. јуна не буде исплаћен регрес гарантован Колективним уговором.

Незадовољни су и пословном политиком матичног предузећа која би,тврде, могла довести до гашења највећих произвођача електричне енергије у Републици Српској.

Из управе Електропривреде одговарају да су оптужбе потпуно неутемељене и изненађени су неразумијевањем синдикалних представника, с обзиром на негативне околности које су пратиле рад Електропривреде.

Поштовање Колективног уговора или обустава рада – порука је синдикалаца управи Електропривреде Републике Српске.

-Послодавац је дужан да обезбиједи регрес запсоленим радницима, а ми смо се договорили, Гацко и Угљевик, да уколико регерс не буде исплаћен до 30.6. обустава рада је у два рудника. Значи исти дан у исти моменат ћемо обуставити рад - категоричан је Зоран Мићановић, предсједник Синдикалне организације ЕПРС и синдикалне организације РиТЕ Угљевик.

У управи Електропривреде тврде да синдикат дезавуише раднике и очекују више разумијевања за то што је исплата регреса помјерена за посљедњи квартал.

Директор Петровић подсјећа на околности које су лоше утицале на пословање Електропривреде.

- Послије пандемије корона вируса, послије лоше хидрологије и послије прошле године када смо имали испад ХЕ Дубровник, капитални ремонт Гацка, све то су негативни елементи који су пратили Електропривреду - истиче Лука Петровић, директор Електропривреде Републике Српске.

Представници синдиката су били упознати са овим околностима, али нису прихватили аргументе управе и иду корак даље.

Лоша пословна политика ће, тврде, довести до урушавања система и гашења термолектрана у Угљевику и Гацку.

- Држава треба што прије да интервенише, и та иста Електропривреда, да термолектранама које производе од 60 до 70 одсто електричне енергије помогне да опстану - наводи Жељко Тепавчевић, предсједник Синдикалне организације РиТЕ Гацко.

Директор Лука Петровић додаје и да је промјена тарифног система коју су тражили у Угљевику и Гацку већ у процедури, а на примједбу да је матично предузеће у плусу 33 милиона, а зависна предузећа исто толико у минису, одговара да свако предузеће треба да одговара за своје пословање.

Ставове и захтјеве поменутих синдикалних организација данас су подржали и представници синдиката Електро-Бијељине и Синдиката удружених радника енергетике.

Коментари 0
Повезане вијести
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк
У Републици Српској ће бити организована штрајкачка стража, ево шта је то У Републици Српској ће бити организована штрајкачка стража, ево шта је то
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 16m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 30m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 20m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    5h 45m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 35m
    0