Синдикат страхује да слиједи серија поскупљења свих основних животних намирница

14.07.2021. 19:02
0
ИЗВОР: capital.ba

Савез самосталних синдиката БиХ објавио је да су најављена поскупљења хљеба и пекарских производа, којима је већ претходило поскупљење уља, само увод у серију поскупљења свих основних животних намирница.

Кажу да грађани БиХ то неће моћи испратити и да ће то угрозити њихову егзистенцију.

Додају да су нас овисност наше земље од увоза пшенице (увозимо 80 посто потребне пшенице), маћехински однос надлежних према домаћој пољопривредно-прехрамбеној производњи, непостојање робних резерви, те поскупљење пшенице на глобалном нивоу од 23 посто, поскупљење међународног транспорта (цијена пријевоза контејнера производа из Кине умјесто 800 USD сада кошта 9.000 USD) и нафте, довели у позицију да ћемо до краја године бити суочени и са недостатком основних пољопривредно-прехрамбених производа и са енормно високим цијенама производа које будемо имали у нашим продавницама.

Истичу да Савез самосталних синдиката БиХ већ мјесецима упорно позива надлежне да заштите домаће произвођаче, преусмјере новац из разних фондова и донација у пољопривреду и тиме осигурају производњу производа који ће задовољити највећи дио потреба грађана наше земље.

-Упозоравали смо да се мора исконтролисати раст цијена основних животних намирница, а све с циљем да се заштите радници, њихове породице, пензионери и друге угрожене скупине, али и сви грађани Босне и Херцеговине. Крајњи је моменат да се фокус надлежних пребаци на изналажење начина како да се откупе сви вишкови пољопривредних производа од домаћих произвођача, напуне робне резерве и на тај начин спријечи црни сценариј који нам, без адекватне и брзе реакције надлежних, дефинитивно слиједи- саопштено је из СССБиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Трошкови за храну 990 КМ Трошкови за храну 990 КМ
Привреда Српске Илиџе у функцији рата и бољег живота Привреда Српске Илиџе у функцији рата и бољег живота
Синдикална потрошачка корпа у БиХ за јуни износи 2.640 КМ Синдикална потрошачка корпа у БиХ за јуни износи 2.640 КМ
Најчитаније
 • Саобраћајна несрећа у Поткрајевима
  23h 1m
  0
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  21h 48m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  4h 44m
  8
 • Обустављен саобраћај у Mокром
  23h 29m
  0
 • Сунцобран убио жену
  3h 32m
  0