Синдикат трговине: Каква је сврха државног празника ако се тај дан мора радити

19.11.2019. 09:32
0
ИЗВОР: Srna

Каква је сврха државног празника ако на тај дан морају да раде сви ти силни трговци, цвјећари, фризери, козметичари и други радници у Републици Српској?

Ово је коментар Горана Савановића, предсједника Синдиката трговине и туризма, на одлуку локалних заједница да 21. новембра, када је државни празник Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, могу да раде трговине и занатлије. Одређено је скраћено радно вријеме и различито је у зависности од општине или града.

– Законом о државним празницима је прециразно да се ти дани нерадни, али је дата могућност локалним заједницима да дозволе рад одређеним дјелатностима под одређеним условима. Код нас је ситуација да свака локална заједница готово свакоме ко поднесе захтјев дозволи рад на дан празника – истиче Савановић.

Каже да ће Синдикат трговине и туризма данас упутити писмо Савезу општина и градова у вези с радом за празнике, те напомиње да ће инцирати и да се другачије регулише рад недјељама.

– Тражићемо да се рад недјељама или скроз забрани или да се сведе на неку разумну мјеру. У Словенији је, рецимо, дозвољен мјесечно два пута рад недјељом, а годишње највише 20 недјеља. Онај ко то не поштује, плаћа казну већу него што може да заради на тај дан, па се никоме не исплати да крши закон – објашњава Савановић.

Наводи да је у Црној Гори однедавно забрањен рад недјељама, те да само Министарство трговине може дати сагласност за рад тог дана.

– Код нас свака локална заједница може да о томе одлучује – наводи Савановић.

Додаје да Синдикат од Инспектората РС тражи да контролише рад за вријеме празника, укључујући и то да ли је послодавац исплатио радника по увећаној дневници, јер на то има право.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Највише страних радника из Непала, Индије, Бангладеша, Турске, Кине.. Највише страних радника из Непала, Индије, Бангладеша, Турске, Кине..
Експлозија у "Крушику", повријеђено седам радника Експлозија у "Крушику", повријеђено седам радника
Велики проблеми: Несташица посла за деташманске фирме Велики проблеми: Несташица посла за деташманске фирме
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 3m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 45m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 13m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 34m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 43m
    0