Синод данас одлучује о датуму одржавања Сабора

14.05.2021. 09:24
0
ИЗВОР: СРНА

Свети Синод Српске православне цкве /СПЦ/ засједаће данас у Београду и донијети одлуку о тачном датуму и мјесту засједања Светог Архијерејског Сабора СПЦ, речено је у информативној служби СПЦ.

У тој служби су навели да ће након засједања Синод изаћи са одлуком и званичним саопштењем о датуму и мјесту одржавања Сабора.

Раније је најављено да ће на Сабору СПЦ бити бирана три нова епископа на упражњења мјеста у Митрополији црногорско-приморској, Епархији ваљевској и Загребачко-љубљанској.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године, када је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора Митрополије је постављен владика Јоаникије, који важи и за најозбиљнијег кандидата за мјесто новог митрополита.

Епархија ваљевска је без епископа од марта 2020. године када је преминуо епископ Милутин, а мјесто митрополита загребачко-љубљанског упражњено је од када је владика Порфирије изабран за патријарха српског.

Епископе Сабор бира из монашког или мирског свештенства једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање двије трећине владика.

Коментари 0
Повезане вијести
Пешић потписао уговор, остаје селектор Србије Пешић потписао уговор, остаје селектор Србије
На данашњи дан ослобођен Београд На данашњи дан ослобођен Београд
Велики рат на Блиском истоку води до катастрофе свјетских размјера Велики рат на Блиском истоку води до катастрофе свјетских размјера
Најчитаније
  • Пале: Ухапшено лице због наношења тешких тјелесних повреда
    21h 29m
    0
  • Крвава бајка – масовно стријељање ђака у Крагујевцу
    22h 40m
    3
  • „Пуцајте, ја и даље држим час“ - Херојска прича о страдању професора из Крагујевца
    22h 13m
    9
  • Најављени прекиди у испоруци електричне енергије
    11h 59m
    0
  • У „Бајадери“ пронађени црви
    21h 48m
    1