Sinod danas odlučuje o datumu održavanja Sabora

14.05.2021. 09:24
0
IZVOR: SRNA

Sveti Sinod Srpske pravoslavne ckve /SPC/ zasjedaće danas u Beogradu i donijeti odluku o tačnom datumu i mjestu zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, rečeno je u informativnoj službi SPC.

U toj službi su naveli da će nakon zasjedanja Sinod izaći sa odlukom i zvaničnim saopštenjem o datumu i mjestu održavanja Sabora.

Ranije je najavljeno da će na Saboru SPC biti birana tri nova episkopa na upražnjenja mjesta u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Eparhiji valjevskoj i Zagrebačko-ljubljanskoj.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora Mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mjesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta 2020. godine kada je preminuo episkop Milutin, a mjesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno je od kada je vladika Porfirije izabran za patrijarha srpskog.

Episkope Sabor bira iz monaškog ili mirskog sveštenstva jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dvije trećine vladika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pešić potpisao ugovor, ostaje selektor Srbije Pešić potpisao ugovor, ostaje selektor Srbije
Na današnji dan oslobođen Beograd Na današnji dan oslobođen Beograd
Veliki rat na Bliskom istoku vodi do katastrofe svjetskih razmjera Veliki rat na Bliskom istoku vodi do katastrofe svjetskih razmjera
Najčitanije
  • Pale: Uhapšeno lice zbog nanošenja teških tjelesnih povreda
    23h 18m
    0
  • Najavljeni prekidi u isporuci električne energije
    13h 48m
    0
  • Sudar tri vozila, jedno lice povrijeđeno
    12h 48m
    0
  • Nova pravila na Instagramu: Nema više snimanja ekrana privatnih poruka
    12h 8m
    0
  • U „Bajaderi“ pronađeni crvi
    23h 37m
    1