СИПА врши претресе у више градова Српске због фалсификованих диплома

21.02.2023. 10:20
4
ИЗВОР: srna.rs

Више запослених и високих званичника универзитетских и факултетских установа у БиХ приведено је у акцији "Кластер" усмјереној на сузбијање организованог криминала и системске корупције, у вези са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама, саопштено је из Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

Акцију проводе припадници Сипе на подручју Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара.

Претреси се врше на 18 локација, на адресама девет физичких и девет правних лица због сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, недопуштена трговина и прање новца, подстрекавање, злоупотреба положаја или овлаштења, фалсификовање или уништење службене исправе и фалсификовање службене исправе.

Из Тужилаштва БиХ су навели да је у оквиру претреса заплијењена и већа количина новца који потиче из незаконитих активности, а у складу са наредбом Суда БиХ, врши се одузимање обимне документације и предмета у већем броју установа.

Оперативна акција "Кластер" реализује се по налогу Суда БиХ, под надзором Тужилаштва БиХ и у сарадњи са министарствима унутрашњих послова Републике Српске, Херцеговачко-неретванског кантона, Средњобосанског кантона и полицијом Брчко дистрикта.

Наведена оперативна акција резултат је вишегодишњег рада полицијских службеника Сипе, која је усмјерена на откривање починилаца наведених кривичних дјела.

Из Тужилаштва БиХ и Сипе најављено је да ће више информација о овој акцији бити саопштено након завршетка активности.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Budala 22.02.2023. 06:34
    Mogu im oduzeti diplome, ali znanje ne mogu. A dugogodišnje radno iskustvo i ne spominjemo.
  • Generic placeholder image
    Kloc 21.02.2023. 17:48
    Nažalost, moram se složiti sa Leo-m. Čisto bih volio vidjeti te visokoškolovane kako im poslodavci vraćaju diplome i radne knjižice naravno.
  • Generic placeholder image
    Leo 21.02.2023. 15:03
    I sta kad ih nadju,ako ih nadju,te diplome i one koji ih imaju..platiće im drzava odštetu ko Sloveniji...biće ko i za ove sto primaju platu a ne dolaze na posao...ništa
  • Generic placeholder image
    Bimbo 21.02.2023. 13:57
    Ако се одузму све те дипломе бићемо школовани као Србија у време Карађорђа.
Повезане вијести
Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице
СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010. СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010.
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 25m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 58m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 24m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 37m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 6m
    4