SIPA vrši pretrese u više gradova Srpske zbog falsifikovanih diploma

21.02.2023. 10:20
4
IZVOR: srna.rs

Više zaposlenih i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH privedeno je u akciji "Klaster" usmjerenoj na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, u vezi sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

Akciju provode pripadnici Sipe na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

Pretresi se vrše na 18 lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica zbog sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i falsifikovanje službene isprave.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je u okviru pretresa zaplijenjena i veća količina novca koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova.

Operativna akcija "Klaster" realizuje se po nalogu Suda BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i policijom Brčko distrikta.

Navedena operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Sipe, koja je usmjerena na otkrivanje počinilaca navedenih krivičnih djela.

Iz Tužilaštva BiH i Sipe najavljeno je da će više informacija o ovoj akciji biti saopšteno nakon završetka aktivnosti.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Budala 22.02.2023. 06:34
    Mogu im oduzeti diplome, ali znanje ne mogu. A dugogodišnje radno iskustvo i ne spominjemo.
  • Generic placeholder image
    Kloc 21.02.2023. 17:48
    Nažalost, moram se složiti sa Leo-m. Čisto bih volio vidjeti te visokoškolovane kako im poslodavci vraćaju diplome i radne knjižice naravno.
  • Generic placeholder image
    Leo 21.02.2023. 15:03
    I sta kad ih nadju,ako ih nadju,te diplome i one koji ih imaju..platiće im drzava odštetu ko Sloveniji...biće ko i za ove sto primaju platu a ne dolaze na posao...ništa
  • Generic placeholder image
    Bimbo 21.02.2023. 13:57
    Ako se oduzmu sve te diplome bićemo školovani kao Srbija u vreme Karađorđa.
Povezane vijesti
Policija pretresa ŠG „Romanija“ Sokolac Policija pretresa ŠG „Romanija“ Sokolac
Pretresi na 11 lokacija zbog poreske utaje i drugih krivičnih djela Pretresi na 11 lokacija zbog poreske utaje i drugih krivičnih djela
Optuženo 15 fizičkih i šest pravnih lica zbog trgovine diplomama Optuženo 15 fizičkih i šest pravnih lica zbog trgovine diplomama
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 52m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 43m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 30m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 56m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 38m
    0