Сируп од лука савршен лијек против кашља

20.11.2019. 17:43
0
ИЗВОР: Ženski magazin

Овај природни лијек помаже у лијечењу кашља, цурења из носа, упале грла и много других болести чак и код најмлађе деце.

Сируп од лука је врло једноставан за припрему, јефтин је, здрав и може се давати и малој дјеци и одраслима. Даје се прије свега због кашља и грлобоље. Код кашља, смањује количину слузи или спречава да се формира. Али уз то, благотворно утиче на много других обољења.

Лук је богат вриједним састојцима. Укључује сумпорна једињења, пектин и глукокинине са бактерицидним дјеловањем. Такође богат је извор фолне киселине, калцијума, фосфора, магнезијума, хрома, жељеза, дијеталних влакана и јода који пружају антиинфективне ефекте. Основа љековитог успјеха лука је, међутим, садржај витамина А, Б1, Б2, ПП, Ц и фитонцида. Витамин А помаже у одржавању правилног функционисања имуног система и заједно са витамином Б2 осигурава правилно функционисање слузнице и дисајних путева. Витамин Ц повец́ава имунитет тела, скрац́ује трајање прехладе и подстиче раст и ефикасност имунолошких ц́елија, као и подстиче повец́ање количине интерферона, који има антивирусно дјеловање. Фитоциде карактерише снажна бактерицидна активност, инхибирају развој вируса и чак убијају туберкулозу.

Лук ефикасно лијечи анемију због великог садржаја жељеза. Такође, помаже у снижавању холестерола и спречава срчане ударе. Лук је од велике користи у борби против прехладе, свих врста инфекција, болести мокрац́них путева. Оштар укус лука чини да конзумирање сирупа убрзава циркулацију, што изазива знојење, па тако корисно и код прехладе. Осим тога, сируп  од лука смањује температуру.

Рецепт за сируп:

1 главица великог црвеног лука

2-3 кашике шец́ера или меда

Лук нарежите на мање коцкице и додајте шец́ер или сипајте мед. Оставите да стоји поклопљено неколико сати. Након 2-3 сата проциједите 4-5 мл сирупа. Најбоље је сваки дан правити нови сируп да бисте добили што више драгоцјених састојака. Луку можете додати и ситно сјецкани бијели лук, који је познат по својим бактерицидним својствима.

Дозирање за дјецу: 5 мл 2-3 пута дневно.

Коментари 0
Повезане вијести
Најефикаснији природни лијек против кашља Најефикаснији природни лијек против кашља
Рецепт за природан сируп против упорног кашља Рецепт за природан сируп против упорног кашља
Рецепт за природан сируп за упорни кашаљ Рецепт за природан сируп за упорни кашаљ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 38m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 33m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 21m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 27m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    14h 55m
    0