Систем "Пронађи ме" од данас у Србији

25.10.2023. 10:18
0
ИЗВОР: Танјуг

Предсједник Србије Александар Вучић пустио је данас у рад систем "Пронађи ме" за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетне особе.

Предсједник Вучић дао је дозволу начелнику Командно-оперативног центра у Управи полиције МУП-а Саши Стефановићу за слање хитног обавјештења о почетку рада система "Пронађи ме" у Србији.

Претходно су представници четири министарства потписали у Палати Србија, у присуству предсједника Србије, Споразум о сарадњи у случају хитног обавјештавања јавности о нестанку малољетних особа. Споразум је потписан између министра унутрашњих послова Братислава Гашића и министра за информисање и телекомуникације Михаила Јовановића, између Гашића и министра за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Горана Весића, и између Гашића и државног секретара у Министарсту за рад, борачка и социјалана питања Лава Григорија Пајкића.

Презентацији и пуштању у рад система "Пронађи ме" присуствовали су и предсједник Центра за несталу и злостављану дјецу Игор Јурић, министарка здравља Даница Грујичић, као и други представници министарстава. 

Систем је настао у Сједињеним Америчким Државама 1996. године, а назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој дјевојчици из Тексаса, која је отета и убијена.

Директор Центра за несталу и злостављану дјецу Игор Јурић рекао је да ће се Амбер Алерт систем "Пронађи ме" разликовати од сличних система у свијету по томе што се радило на превазилажењу проблема и мањкавости које су друге земље имале, али и да је тај систем прилагођен условима у Србији.

- Сматрам да ће наш систем заиста добро радити јер смо га ми подредили нашем поднебљу и ономе што видимо да јесте проблем када причамо о нестанцима наше деце. Морам рећи да је систем Пронађи ме први у региону и у већем делу земаља Европе - рекао је Јурић за Тањуг.

Јурић је објаснио да ће се систем развијати у двије фазе.

Према његовим ријечима, у првој фази медији ће прекинути са емитовањем својих програма у првих осам сати на сваких 30 минута.

- Прекидање ће се огледати у томе да ће морати да се објави једна форматирана фотографија несталог детета са основним информацијама и евентуално неки подаци везани за сам нестанак, у смислу где је дете последњи пут виђено, шта је имало на себи - указао је Јурић.

Навео је да ће затим мобилни оператери послати својим корисницима поруку о несталом дјетету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова (МУП).

Такође, ЈП „Путеви Србије“, аеродром Никола Тесла, аутобуске и жељезничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку дјетета.

На питање који су критеријуми за покретање система, Јурић је нагласио да систем не може бити покренут са сваким пријављеним нестанком, већ морају бити испуњени одређени услови.

- Уколико је дете млађе од седам година, систем ће се аутоматски покренути. Такође ће се покренути и ако је дете млађе од 18 година и има неки облик инвалидитета, као и у ситуацији када се поуздано зна да је дете у животној опасности - објаснио је Јурић.

Истакао је да ће искључиво полиција водити рачуна о покретању и прекиду система.

Јурић каже да ће друга фаза надоградње система почети одмах након прве фазе и она ће укључити друге чиниоце који треба да учествују у ширењу информација о несталом дјетету.

- Ту пре свега мислим на тржне центре, на бензинске пумпе, дакле нафтне компаније, ту ће бити и банке и друга места где је велика фреквенција људи. Оно што је такође јако важно рећи јесте да ћемо у тој другој фази укључити и друштвене мреже - навео је Јурић.

Рекао је да је, према његовим сазнањима, МУП већ у контакту са компанијом „Мета“ како би се ријешио проблем одговорних лица која ће гарантовати да се објава о нестанку повуче када дијете буде пронађено.

- Оно што је недостајало и што још увек недостаје у Србији по питању друштвених мрежа су одговорна лица која могу гарантовати да када се повуче објава и када је дете пронађено, да ће сви ти подаци бити повучени и да нема никакве опасности по заштиту личних података - објаснио је Јурић.

О увођењу Амбер Алерта се у Србији говори још од 2015. године, након што је убијена девојчица Тијана Јурић, а могућност увођења овог система Министарство унутрашњих послова разматрало је још 2018. године.

До помака је дошло у фебруару 2022, када су тадашњи министар унутрашњих послова Александар Вулин и предсједавајући Фондације „Амбер алерт Европа“ Франк Хоен у Београду потписали Меморандум о разумијевању.

Овај систем поред САД, званично функционише у Белгији, Чешкој, Француској, Њемачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству, Мексику, Украјини, Кини, Еквадору, Малезији, Мароку, Русији, а међу овим државама је и Хрватска, гдје овај систем носи назив „НЕНО Аларм“.

Амбер Алерт представља модел ширења и објављивања информација јавности у специфичним случајевима нестале дјеце.

Објаве путем различитих медија – телевизијских и радио емисија, Интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, аутопутевима итд. могу да допру до грађана који ће запамтити лице дјетета и потенцијално га уочити или имати валидне информације које полицији могу да помогну у потрази, а кључно је позивати грађане да све потенцијално корисне информације пријаве полицији.

Како би се избјегле лажне узбуне, критеријуми за издавање упозорења о нестанку дјетета су прилично строги.

Према подацима америчког Министарства правде, 75 одсто деце која су отета и убијена, убијено је у прва три сата након отмице.

У САД је од 254 Амбер Алерт упозорења издатих током 2021. године, 252 случаја резултирало успешно, од којих је 51 дијете успјешно опорављено као директан ретултат издавања Амбер Алерт упозорења.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    3h 27m
    5
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    21h 59m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    16h 37m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    17h 9m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    22h 42m
    0