Системски ријешити нагомилане проблеме у ЈЗУ Болница „Србија“

30.03.2022. 10:29
2
ИЗВОР: Катера

Скупштина општине Источна Илиџа је на данашњој редовној сједници, на основу информације о функционисању и одрживости ЈЗУ Болница „Србија“ Источно Сарајево донијела низ закључака који се тичу рада ЈЗУ Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву.

Скупштина сматра да је ЈЗУ Болница „Србија“ Источно Сарајево стратешки најважнија здравствена установа у Источном дијелу Републике Српске, те подржава њен прелазак на статус универзитетске болнице и тражи од свих релевантних институција, а посебно од Универзитета у Источном Сарајеву и Владе Републике Српске, да убрзају процедуру у вези са добијањем статуса Универзитетске болнице за ову здравствену установу.

Такође,  даје се пуна подршка свим здравственим радницима који су у протеклих тридесет година од оснивања Општине Источна Илиџа, а посебно у периду одбрамбено-отаџбинског рата и за вријеме пандемије исказали надљудске напоре за очување живота и здравља становника ове локалне заједнице и регије.

Сматра се да је неопходно наставити досадашњу политику подршке (материјално-техничку, финансијску и помоћ за едукацију здравствених радника) свим здравственим установама примарне и секундарне здравствене заштите, очекујући пуну подршку и осталих локалних заједница чији становници користе услуге ове ЈЗУ.

Скупштина општине Источна Илиџа тражи од ФЗО РС да приликом расподјеле средстава уважи чињеницу да се ЈЗУ „Србија“ налази у непосредној близини неколико еминентних здравствених установа у федералном Сарајеву што са собом повлачи стални одлив здравствених радника, као и пацијената који користе услуге истих, те да на основу тога добију повољнији уговор и више средстава за опремање и пружање консултантско- специјалистичких и дијагностичких услуга.

Захтјева се од свих народних посланика у Скупштини Републике Српске, Савеза општина и градова Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске да по хитној процедури покрену доношење нових закона који ће омогућити праведнију расподјелу доприноса који се уплаћују по различитим основама на име обавезног здравственог осигурања свих становника Републике Српске, а који ће омогућити нормално функционисање свих здравствених установа у Републици Српској.

Додаје се да начин рјешавања проблема неплаћања пореских обавеза ЗУ треба ријешити системски у координацији са Владом РС и Фондом здравственог осигурања, а у складу са Законом о порезима и доприносима РС, јер отпис пореских потраживања шаље поруку награђивања недомаћинског управљања јавним новцем свих грађана.

-Сматра се да је Студија о функционисању и одрживости ЈЗУ Болница „Србија“ Источно Сарајево морала бити свеобухватнија и садржавати све релевантне економске параметре по питању људских ресурса, услуга које ЗУ пружа и које ће у будућности пружати, трошкова комуналних услуга, трошкова материјала, затечених обавеза према добављачима, пореској управи и ускладити их са позитивним законским прописима у Републици Српској те закључке предложене у студији, који излазе из законског оквира, у овој форми не може прихватити - закључак је СО Источна Илиџа.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pero 30.03.2022. 12:14
    Ne bacaj bisere pred svinje. Možete šta hoćete im dati, ostaće sve isto, jednostavno nova štala ista stoka.
  • Generic placeholder image
    A 30.03.2022. 11:38
    Naravno da ću koristiti zdravstvene usluge u Federaciji! Sramno je što takva ustanova nosi naziv-bolnica Srbija! Daleko i predaleko ste vi od Srbije! Tu bolnicu treba ugasiti. Nikad nit je bilo kadra niti će biti. Mesari...
Повезане вијести
Божовић: Образложење за разрјешење потпредсједнице Скупштине општине могуће пронаћи у одредбама Закона о раду Божовић: Образложење за разрјешење потпредсједнице Скупштине општине могуће пронаћи у одре...
Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“ Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    5h 50m
    4
  • Потенцијално клизиште у Сарајеву: Општина послала упозорење (ФОТО)
    22h 26m
    0
  • Ова два кандидата из притвора сједају у начелничку фотељу
    23h 6m
    10
  • Писма читалаца: Лабуд гладан, кућица му мала, гађају га камењем
    7h 8m
    6
  • Чији је наш Андрић
    10h 2m
    0