Сјећање на други напад на Илиџу

14.05.2021. 08:59
1
ИЗВОР: Катера

Поводом манифестације "Дани одбране Илиџе" и обиљежавања сјећања на други напад на Илиџу, Борачка организација "Илиџански борац" сутра ће у храму Светог Саве у Блажују, одати почаст свим погинулим и умрлим борцима Илиџе.

Парастос за погинуле и умрле борце Илиџе биће служен од 10.30 часова, по скраћеном програму и у складу са епидемиолошким мјерама, најављено је из "Илиџанског борца".

Други напад на Илиџу десио се 14. маја 1992. године, а први напада 22. априла и тог дана је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца њих 560 били су припадници Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Овдашње српско становништво је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено продручје припало ФБиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација "Илиџански борац".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    ARNAUT 14.05.2021. 11:06
    RUŽNO JE DA VAGAMO, ALI NIKO NE POMINJE BLAŽUJSKI BATALJON U OKVIRU IGMANSKE BRIGADE. NIJE SAMO ILIDŽANSKA BRIGADA BRANILA IGMAN I ILIDŽU.
Повезане вијести
Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике
Сјећање на књижевног великана Војислава Илића Сјећање на књижевног великана Војислава Илића
Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 41m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 15m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 16m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 24m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    1h 34m
    0