Sjećanje na drugi napad na Ilidžu

14.05.2021. 08:59
1
IZVOR: Katera

Povodom manifestacije "Dani odbrane Ilidže" i obilježavanja sjećanja na drugi napad na Ilidžu, Boračka organizacija "Ilidžanski borac" sutra će u hramu Svetog Save u Blažuju, odati počast svim poginulim i umrlim borcima Ilidže.

Parastos za poginule i umrle borce Ilidže biće služen od 10.30 časova, po skraćenom programu i u skladu sa epidemiološkim mjerama, najavljeno je iz "Ilidžanskog borca".

Drugi napad na Ilidžu desio se 14. maja 1992. godine, a prvi napada 22. aprila i tog dana je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca njih 560 bili su pripadnici Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Ovdašnje srpsko stanovništvo je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je odbranjeno prodručje pripalo FBiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija "Ilidžanski borac".

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    ARNAUT 14.05.2021. 11:06
    RUŽNO JE DA VAGAMO, ALI NIKO NE POMINJE BLAŽUJSKI BATALJON U OKVIRU IGMANSKE BRIGADE. NIJE SAMO ILIDŽANSKA BRIGADA BRANILA IGMAN I ILIDŽU.
Povezane vijesti
Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike
Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića
Ljiljana Žikić Karađorđević - heroina koja je život dala za otadžbinu Ljiljana Žikić Karađorđević - heroina koja je život dala za otadžbinu
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 13m
    0
  • Krađa u Palama
    20h 31m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    16h 58m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    19h 46m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    13h 7m
    0