Сјећање на голобраде младиће Српске гарде Илиџа (ФОТО)

01.10.2023. 11:44
1
ИЗВОР: katera.news

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источној Илиџи служен је парастос за погинуле припаднике Српске гарде Илиџа.

Српска гарда Илиџа представљала је елитну јединицу Илиџанске бригаде Војске Републике Српске која је формирана прије 31 годину.

Мирослав Лучић, бивши замјеник командира Српске гарде Илиџа, подсјетио је да је на данашњи дан формирана Српска гарда Илиџа коју су чинили Илиџанци, који су се, без оклијевања, одазвали на позив отаџбине и стали у прве редове.

- Данас смо ту да одамо пошту погинулим саборцима и да се присјетимо значаја наше борбе и њихове жртве у стварању Српског Сарајева и Републике Српске – навео је Лучић.

Упркос успјешно оствареном задатку, велики број бораца ове гарде своје животе је положио у темеље Републике Српске, а према Лучићевим ријечима, кроз гарду је прошло између око 150 бораца.

- У ову јединицу су могли ући они који су се до тог 1. октобра 1992. године показали и доказали као храбри и неустрашиви борци и патриоте који су спремни да дају живот за Републику Српску и свој народ – рекао је Лучић.

Он је рекао да борци Српске гарда Илиџа на скроман начин обиљеже овај важан датум, сјећајући се ратних дана и другова.

Како каже, након рата је девет припадника ове гарде јпреминуло, а остатак „гардиста“ се раселио у земље свијета.

Он је нагласио да је важно очување културе сјећања, не само на борце, него на цјелокупну борбу за одбрану српског народа.

- Ми ћемо чувати сјећање на наше саборце и нећемо их заборавити, а надам се да то неће учинити ни Република Српска – рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац истакао је да се сва борба наметнутог рата исплатила јер је остварен циљ – слобода Републике Српске.

Он је подсјетио да је Српска гарда Илиџа настала од јединице Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, те да су је сачињавали млади момци, који су жељели сачувати и одбранити српску териотрију.

- Као припадник Војне полиције, био сам саборац Српске гарде Илиџа и заједно смо обављали најопасније и најтеже задатке. Нажалост, много припадника ове гарде је дало животе за стварање Српске, као и дијелове тијела – рекао је он.

Према његовим ријечима, допринос Српске гарде Илиџе и „гардиста“ не смије бити заборављен.

Он је нагласио да су обиљежавања важних датума значајна, јер чувају од заборава све оно што је народ ове регије прошао прије 31 годину.

Бивши припадник Српске гарде Илиџа Јован Васић рекао је да се бивши гардисти сваке године окупљају да одају почаст погинулим саборцима .

Васић је припадник гарде био од првог дана, а како каже, са саборцима је провели тешке тренутке, а понекад је шала била једина која их је „спасавала“ од ратних страхота.

- Поносан сам на своју гарду и своје саборце. То је био понос Илиџе и Илиџанасца. Многи од њих су погинули, али ја их никада нећу заборавити – рекао је Васић.

Како истиче, гарду су чинили млади момци, од 18 до 22 године.

- Ја сам био најстарији, имао сам 42 године, и они су ми били као дјеца. Њих сам штитио и нисам жалио живот дати за њих – истакао је он.

Српска гарда Илиџа је јединица која је била у саставу Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, основана је 1. октобра 1992. године, а сачињавали су је борци Илиџанске бригаде, који су дали велики допринос у борби и одбрани Илиџе, једном од најтежих ратишта и њеног становништва.

Кроз ову јединицу прошло је око 150 бораца, њих 19 је дало свој живот за Републику Српску, а неки борци су, нажалост, преминули послије рата, од посљедица рањавања.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Хвала браћо 01.10.2023. 15:21
    Вјечна им слава!
Повезане вијести
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође
Позив вјерницима да бадњаке донесу у порту храма Светог Василија Острошког на Вељинама Позив вјерницима да бадњаке донесу у порту храма Светог Василија Острошког на Вељинама
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 1m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 56m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 44m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 50m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 18m
    0