Sjećanje na golobrade mladiće Srpske garde Ilidža (FOTO)

01.10.2023. 11:44
1
IZVOR: katera.news

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži služen je parastos za poginule pripadnike Srpske garde Ilidža.

Srpska garda Ilidža predstavljala je elitnu jedinicu Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske koja je formirana prije 31 godinu.

Miroslav Lučić, bivši zamjenik komandira Srpske garde Ilidža, podsjetio je da je na današnji dan formirana Srpska garda Ilidža koju su činili Ilidžanci, koji su se, bez oklijevanja, odazvali na poziv otadžbine i stali u prve redove.

- Danas smo tu da odamo poštu poginulim saborcima i da se prisjetimo značaja naše borbe i njihove žrtve u stvaranju Srpskog Sarajeva i Republike Srpske – naveo je Lučić.

Uprkos uspješno ostvarenom zadatku, veliki broj boraca ove garde svoje živote je položio u temelje Republike Srpske, a prema Lučićevim riječima, kroz gardu je prošlo između oko 150 boraca.

- U ovu jedinicu su mogli ući oni koji su se do tog 1. oktobra 1992. godine pokazali i dokazali kao hrabri i neustrašivi borci i patriote koji su spremni da daju život za Republiku Srpsku i svoj narod – rekao je Lučić.

On je rekao da borci Srpske garda Ilidža na skroman način obilježe ovaj važan datum, sjećajući se ratnih dana i drugova.

Kako kaže, nakon rata je devet pripadnika ove garde jpreminulo, a ostatak „gardista“ se raselio u zemlje svijeta.

On je naglasio da je važno očuvanje kulture sjećanja, ne samo na borce, nego na cjelokupnu borbu za odbranu srpskog naroda.

- Mi ćemo čuvati sjećanje na naše saborce i nećemo ih zaboraviti, a nadam se da to neće učiniti ni Republika Srpska – rekao je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac istakao je da se sva borba nametnutog rata isplatila jer je ostvaren cilj – sloboda Republike Srpske.

On je podsjetio da je Srpska garda Ilidža nastala od jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, te da su je sačinjavali mladi momci, koji su željeli sačuvati i odbraniti srpsku teriotriju.

- Kao pripadnik Vojne policije, bio sam saborac Srpske garde Ilidža i zajedno smo obavljali najopasnije i najteže zadatke. Nažalost, mnogo pripadnika ove garde je dalo živote za stvaranje Srpske, kao i dijelove tijela – rekao je on.

Prema njegovim riječima, doprinos Srpske garde Ilidže i „gardista“ ne smije biti zaboravljen.

On je naglasio da su obilježavanja važnih datuma značajna, jer čuvaju od zaborava sve ono što je narod ove regije prošao prije 31 godinu.

Bivši pripadnik Srpske garde Ilidža Jovan Vasić rekao je da se bivši gardisti svake godine okupljaju da odaju počast poginulim saborcima .

Vasić je pripadnik garde bio od prvog dana, a kako kaže, sa saborcima je proveli teške trenutke, a ponekad je šala bila jedina koja ih je „spasavala“ od ratnih strahota.

- Ponosan sam na svoju gardu i svoje saborce. To je bio ponos Ilidže i Ilidžanasca. Mnogi od njih su poginuli, ali ja ih nikada neću zaboraviti – rekao je Vasić.

Kako ističe, gardu su činili mladi momci, od 18 do 22 godine.

- Ja sam bio najstariji, imao sam 42 godine, i oni su mi bili kao djeca. Njih sam štitio i nisam žalio život dati za njih – istakao je on.

Srpska garda Ilidža je jedinica koja je bila u sastavu Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, osnovana je 1. oktobra 1992. godine, a sačinjavali su je borci Ilidžanske brigade, koji su dali veliki doprinos u borbi i odbrani Ilidže, jednom od najtežih ratišta i njenog stanovništva.

Kroz ovu jedinicu prošlo je oko 150 boraca, njih 19 je dalo svoj život za Republiku Srpsku, a neki borci su, nažalost, preminuli poslije rata, od posljedica ranjavanja.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Hvala braćo 01.10.2023. 15:21
    Vječna im slava!
Povezane vijesti
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Poziv vjernicima da badnjake donesu u portu hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama Poziv vjernicima da badnjake donesu u portu hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    2h 50m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 59m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 34m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    17h 47m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    14h 1m
    0