Сјећање на седам српских јунака који су животима одбранили Војковиће, Грлицу и Крупац

05.08.2022. 15:01
2
ИЗВОР: katera.news

На велики српски празник Благу Марију 4. августа 1992. године муслиманске џихадлије Храснице, Соколовић Колоније и Бутмира су извршиле велики напад на српска насеља Војковиће, Грлицу и Крупац.

Њихов приоритетни циљ је био уништење свега што је српско и овладавање овим простором како би се њихове снаге спојиле са Сарајевом, чиме би се стекле повољне позиције за даље напредовање према истоку и спајање са осталим подручјима која су била под контролом тзв. Армије БиХ. Неколико дана прије агресије непријатељ је настојао изоловати српски простор по питању телефонске комуникације са осталим дијелом српске територије, као што је артиљеријским гранатирањем настојао направити пометњу по питању електро и водоснабдијевања.

Међутим, српски борци II сарајевске лаке пјешадијске бригаде су открили непријатеља и након почетних губитака положаја консолидовали своје редове и јуначки одбранили српску нејач и територију. У томе су им свесрдно помогли борци Оклопног батаљона са положаја Илињача, припадници МУП Републике Српске и борци других јединица Сарајевско-романијског корпуса. У току борбе је рањено преко двадесет бораца, од којих је четрнаест било теже рањено. За одбрану вјековне српске земље и народа своје животе је дало седам српских јунака:

Берибака Тихомир,

Божовић Мирко,

Крстовић Момчило,

Мијовић Мирко,

Нинковић Радивоје,

Симанић Василије и

Шеховац Милинко.

Такође, треба истаћи да је муслиманска страна током агресије на Војковиће, Грлицу и Крупац претрпјела значајне губитке (према књизи „Одбрана Сарајева“ муслиманског генерала Неџада Ајнаџића погинуло је 47 џихадиста, мада се сматра да су губици били већи, а број рањених није утврђен). Пораз који су доживјели 4. августа 1992. године их је одвратио од сваке помисли да поново нападну на српске положаје тако да су они до окончања ратних сукоба остали исти.

Поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци су имали прилику да, сваког петка, погледају нови сет докумената или странице дневних новина, који је везан за период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора, је строго забрањено!

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Rambo 07.08.2022. 18:44
    Ne vrijedjaj zrtve...
  • Generic placeholder image
    Vlada 06.08.2022. 23:42
    I oni su sahranjeni u potočarima ?
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    1h 8m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 51m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    20h 6m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 42m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    13h 8m
    4