Sjećanje na sedam srpskih junaka koji su životima odbranili Vojkoviće, Grlicu i Krupac

05.08.2022. 15:01
2
IZVOR: katera.news

Na veliki srpski praznik Blagu Mariju 4. avgusta 1992. godine muslimanske džihadlije Hrasnice, Sokolović Kolonije i Butmira su izvršile veliki napad na srpska naselja Vojkoviće, Grlicu i Krupac.

Njihov prioritetni cilj je bio uništenje svega što je srpsko i ovladavanje ovim prostorom kako bi se njihove snage spojile sa Sarajevom, čime bi se stekle povoljne pozicije za dalje napredovanje prema istoku i spajanje sa ostalim područjima koja su bila pod kontrolom tzv. Armije BiH. Nekoliko dana prije agresije neprijatelj je nastojao izolovati srpski prostor po pitanju telefonske komunikacije sa ostalim dijelom srpske teritorije, kao što je artiljerijskim granatiranjem nastojao napraviti pometnju po pitanju elektro i vodosnabdijevanja.

Međutim, srpski borci II sarajevske lake pješadijske brigade su otkrili neprijatelja i nakon početnih gubitaka položaja konsolidovali svoje redove i junački odbranili srpsku nejač i teritoriju. U tome su im svesrdno pomogli borci Oklopnog bataljona sa položaja Ilinjača, pripadnici MUP Republike Srpske i borci drugih jedinica Sarajevsko-romanijskog korpusa. U toku borbe je ranjeno preko dvadeset boraca, od kojih je četrnaest bilo teže ranjeno. Za odbranu vjekovne srpske zemlje i naroda svoje živote je dalo sedam srpskih junaka:

Beribaka Tihomir,

Božović Mirko,

Krstović Momčilo,

Mijović Mirko,

Ninković Radivoje,

Simanić Vasilije i

Šehovac Milinko.

Takođe, treba istaći da je muslimanska strana tokom agresije na Vojkoviće, Grlicu i Krupac pretrpjela značajne gubitke (prema knjizi „Odbrana Sarajeva“ muslimanskog generala Nedžada Ajnadžića poginulo je 47 džihadista, mada se smatra da su gubici bili veći, a broj ranjenih nije utvrđen). Poraz koji su doživjeli 4. avgusta 1992. godine ih je odvratio od svake pomisli da ponovo napadnu na srpske položaje tako da su oni do okončanja ratnih sukoba ostali isti.

Povodom obilježavanja prvih 30 godina opštine Srpska Ilidža, čitaoci su imali priliku da, svakog petka, pogledaju novi set dokumenata ili stranice dnevnih novina, koji je vezan za period od 1992. do 1996. godine, kada je stvarana Srpska zemlja.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Preuzimanje teksta ili fotografija, bez odobrenja autora, je strogo zabranjeno!

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Rambo 07.08.2022. 18:44
  Ne vrijedjaj zrtve...
 • Generic placeholder image
  Vlada 06.08.2022. 23:42
  I oni su sahranjeni u potočarima ?
Povezane vijesti
Treći po redu biznis forum u Istočnoj Ilidži 15. decembra Treći po redu biznis forum u Istočnoj Ilidži 15. decembra
Sedamnaest medalja za Spartu u Vojkovićima Sedamnaest medalja za Spartu u Vojkovićima
Počeo Memorijalni turnir "Goran Samardžija" (FOTO) Počeo Memorijalni turnir "Goran Samardžija" (FOTO)
Najčitanije
 • Pronađen Bijeljinac za kojim se tragalo u Sloveniji
  17h 27m
  0
 • Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
  16h 52m
  2
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  14h 30m
  0
 • Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
  21h 55m
  0
 • Proglašen najljepši automobil u 2023. godini
  23h 0m
  0