Скривању власника некретнина у Српској дошао је крај

04.12.2021. 14:33
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је јавна тајна да многи политичари и јавне личности у Републици Српској скривају имовину, посебно некретнине, Законом о нотарској служби у Републици Српској то скривање биће онемогућено, барем када је ријеч о некретнинама које се воде на њихово име.

Наиме, од 1. априла ове године, нотар је по службеној дужности у обавези да сваки уговор о куповини, замјени или поклону достави на провођење Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове (РУГИП), што раније није био случај, и сваком појединцу је било остављено на вољу да некретнину коју је купио проведе кроз књиге РУГИПП-а и на одређени нaчин, власништво учини доступним јавности.

- Раније је било случајева да политичар или јавна личност купе стан, кућу или пословни простор и то не проведу кроз књиге РУГИПП-а и уопште их не наведу у имовинском картону, што су обавезни доставити Централној изборној комисији. Биће занимљиво видјети неке имовинске картоне политичара и јавних личности на крају мандата, односно након избора сљедеће године и са колико квадрата располажу - испричао је један од саговорника "Независних" који није желио да му спомињемо име додајући да је чињеница да многи имовински картони политичара и јавних личности нису потпуни, управо када је ријеч о некретнинама, и да се томе дјелимично стаје на крај.

Драган Милановић из Агенције за некретнине "Ремаx" каже да је тачно да власник или купац стана, рецимо, није био обавезан да своју некретнину евидентира у РУГИПП-у и да је сасвим сигурно било таквих случајева.

- Сада је нотар у обавези да одмах након закљученог уговора о куповини то достави РУГИПП-у и Пореској управи Републике Српске. Онај ко хоће то да сакрије вјероватно ће опет наћи начин, рецимо, неће купити некретнину на своје име већ на нечије туђе. Раније је било и случајева да се, када неко препродаје некретнину, испостави да она није у регистру непокретности, па се онда морају измирити порези који нису плаћани, јер та некретнина није била евидентирана - рекао је Милановић.

И Слада Ивелић, предсједница Нотарске коморе Републике Српске, каже да је нотар дужан све уговоре о промету непокретности које је обрадио од 1. априла по службеној дружности у име и за рачун странке доставити на провођење РУГИПП-у. Уколико то не уради, нотар ризикује вођење дисциплинског или кривичног поступка поступка против њега, а за пропусте може одговарати и цјелокупном својом имовином.

- У име и за рачун странке по службеној дужности, без икакве накнаде, нотар доставља све уговоре, било да се ради о поклону, замјени, купопродаји, уговору о заједничкој изградњи, уговору који значи промјену права својине над непокретности итд. - истакла је Ивелићева.

Она појашњава, када су у питању станови у изградњи, да код њих не може писати право својине док се не добије употребна дозвола, али нотар има обавезу да зарад правне сигурности прави забиљежбе стицања права својине и забиљежбе закључења уговора и доставља их РУГИПП-у.

Ипак, и ту постоје проблеми, јер РУГИПП, рецимо, након што нотар достави уговоре, шаље обавијест власнику да уплати таксу за књижење непокретности или упис непокретности у својину, а ако тај чија је непокретност не изврши уплату, нотаров захтјев се одбацује, што у пракси значи као да није ни поднесен.

- Било би добро ради правне сигурности да је нотарима дато овлаштење да од странке може наплатити таксу која је неопходна да би се извршио упис права својине. Уплата те таксе би била на рачун РУГИПП-а и то не представља приход нотара, али се тим путем обезбјеђеује уредно вођење јавних евиденција непокретности - рекла је Ивелићева.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    A odogovor 05.12.2021. 11:54
    Ljudi kupili stan sta je tu problem? I mene bi oporezivao iako sam Srbin ?
  • Generic placeholder image
    A 05.12.2021. 10:05
    Samo jos dobro oporezovati federalce koji kupuju stanove u Lukavici a prethodno su protjerali srbe iz Sarajeva.
    Njima je obraz guzica.
Повезане вијести
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор
На листи поново занимања која привреди не требају На листи поново занимања која привреди не требају
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 1m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    4h 14m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    4h 8m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    19h 5m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    3h 45m
    1