Скупље цијене појединачних аутобуских карата у Источном Сарајеву

03.12.2021. 16:01
10
ИЗВОР: Катера

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, предсједник Скупштине града Бранко Короман и вршилац дужности начелника Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено-комуналне послове Обрад Ковач разговарали су данас са аутопревозницима који врше превоз путника на подручју Источног Сарајева о стању у овој области.

Аутопревозници су упозорили да се суочавају са бројним проблемима у пословању, попут знатно веће цијене горива, али и повећања осталих трошкова, уз истовремено смањење броја путника.

Они су истакли да су због тога приморани на повећање цијене појединачне карте у приградском саобраћају на линији Источна Илиџа/Источно Ново Сарајево - Пале - Соколац за око 30 одсто, док ће цијена мјесечне карте на свим линијама, као и цијена карата у оквиру субвенционисаних, нерентабилних линија остати иста.

Према њиховим ријечима, повећање цијене појединачне карте за поменуту аутобуску линију неће утицати на грађане који свакодневно путују уз мјесечну карту, чија ће продаја на овај начин бити стимулисана.

Аутопревозници су затражили и да се у наредном периоду размотри могућност смањења броја одређених линија због константног смањења броја путника, саопштено је из Градске управе.

Представници Града Источно Сарајево су навели да разумију проблеме са којим се суочавају аутопревозници, те се сагласили са повећањем цијене појединачне карте на линији Источна Илиџа/Источно Ново Сарајево - Пале - Соколац, али су истовремено истакли да је неопходно и подићи квалитет и безбједност превоза путника.

Градоначелник Љубиша Ћосић је рекао да Градска управа жели да суфинансира одређене линије у отежаним условима пословања, како би се очувао градски превоз, а нарочито некомерцијалне линије које за ауопревознике нису економски исплативе.

- У наредној години настојаћемо да повећамо издвајања за субвенционисање градског превоза, али морамо да обратимо пажњу и на остале проблеме, као што су квалитет и безбједност аутобуса у градском саобраћају, те редовност линија, како бисмо нашим грађанима пружили бољи квалитет услуге - нагласио је Ћосић.

Он је поручио да је Градска управа спремна да помогне аупоревозницима који, евентуално, имају намјеру да затраже кредитна средства за куповину нових аутобуса, те додао да повећање цијене појединачних карата неће бити велики проблем када буду испуњени сви услови који ће у потпуности задовољити кориснике градског превоза.

- Од 1. јануара сљедеће године субвенције аутопревозницима који врше превоз путника на нерентабилним линијама бити веће, а у сарадњи са општинама настојаћемо да ријешимо проблем неадекватних стајалишта у појединим дијеловима града - истакао је Ћосић.

На састанку је договорено да наредних дана аутопревозници доставе надлежном одјељењу Градске управе прецизне информације о броју линија које одржавају, броју путника, стању аутобуса, како би се урадила процјена стања и одлучило о даљим активностима.

Коментари 10
  • Generic placeholder image
    Zabrinuti putnik 05.12.2021. 13:46
    Gospodo, da li ste upoznati kakvim autobusima putuju vaši putnici? Važno je da su cijene karata i mjesečnih karata su
    povećane.Putnici na 4 ili 6 km vožnje , uz cijenu karte od 2KM , presjedaju iz autobusa u autobus i to na autob. stajalištu u Dobrinji Da nije žalosno ,bilo bi smiješno.Kad povećavate cijene, onda obezbjedite i bolje uslove za vaše vozače i putnike.Tehnički ispravne i čiste autobuse, češći i prilagođen raspored vožnje,
    vozače koji će voziti samo na ovim relacijama, a ne da iskorištavate vozače koji dolaze sa daljih destinacija kako bi obavili i još" loko" prevoz. Pitate li se da li smo bezbjedni i mi i oni?.Ukoliko se zaista brinete za putnike, onda razmislite o tome ili će isti biti primorani na korištenje taxi usluga ,( jer svakako danima vikenda i nemamo prevoz) , a tada nam više neće ni trebati vaše usluge.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 04.12.2021. 18:58
    Dižu cijene,smanjuju broj linija i dobijaju još bolju stimulaciju,još samo da Srna Herc poguraju i sve odlično.
  • Generic placeholder image
    Vox populi (izvorni) 04.12.2021. 11:02
    @oblak za gradonačelnika! Žalosna pozicija, još žalosnija opozicija - na svim nivoima vlasti. Od studentskih dana (ako su ih neki uopšte i imali) naučeni su pravim vrijednostima - bez partijske knjižice ništa, sa njom je nebo granica. Fuj. Samo protesti demokratski i masovni, odavno ovo sve treba rastjerati!
  • Generic placeholder image
    Ko to tamo peva 04.12.2021. 10:46
    Oblak za gradonačelnika!
  • Generic placeholder image
    облак 04.12.2021. 10:02
    @dodo Нисам против. А ово за МХЕ је стравично. Већ плаћамо данак њиховој алавости. Природа не прашта!
  • Generic placeholder image
    Karta 04.12.2021. 09:36
    Draga Katero, ne može cijena biti SKUPLJA, usluga će očito postati skuplja, a cijena će biti viša. Kvalitet usluge - to se vlasti ne tiče, ova GRADSKA u autobus nije ušla otkako je završila srednju školu, a prirodna joj je ambicija da od limuzine avanzuje do helikoptera. A s tih visina se slabo vidi kako živi ovo sto zovu gradom. Inspekcija - šta to bješe? Bezbjednost saobraćaja - radije se uzdajmo u božju pomoć. To je naš 'grad'.
  • Generic placeholder image
    Ko to tamo peva 04.12.2021. 09:32
    Cijene karata su vec povećali! Zar Istočna Ilidža nije gradska opština, otkud sad da je u pitanju prigradski prevoz? Gospodo u Sarajevu se komercijalom vozi od Baščarsije do Hrasnice za 1,5 KM, a kod nas od Vojkovića do Lukavice 2,0 KM pod uslovom da autobus uopšte dodje. Najbolje da ukinete opštine i od uštede na troškovima lijepo organizujete pristojan gradski prevoz i još mnogo toga. Malo li je jedna administracija, nego nam treba 7 načelnika i pisara kao da smo milionski grad?!
  • Generic placeholder image
    Dodo 04.12.2021. 08:54
    @oblak Sve je na mjestu što kažeš, ali ništa bez organizovanja velikih protesta poput u Srbiji trenutno. Jedino će se tako možda nešto i promjeniti. Čim se narod digao protiv MHE na primjer, naši "vladari" su se ukakili i poslušali. Iako mafijaši i dalje nastavljaju da kopaju "Samar".
  • Generic placeholder image
    облак 03.12.2021. 17:02
    НАСТАВАК: Нека се родитељи чија су дјеца недавно ишла на Тврдимиће аутобусом Центротранса захвале богу што су им дјеца сишла здрава у аутобусу без кочница! Де се позабавите, господо, која господу ни на филму нисте препознали, јер су вам ниво страначке шатре и кафане профитера као што сте и сами, овим проблемом како треба. Од безбједности, покривености потреба радника, ђака, студената, али и пензионера који треба да плати 6 КМ да са Вучије Луке стигне до доктора и чека цио дан да се врати. А пензионери на Вучијој Луци, безбели, имају оне велике пензије

    П.С. Треба тражити референдум за опозив градоначелника и начелника, па кад их почнемо свако мало мијењати, престали би куповати ауто на ауто и плаћати ко зна шта од народских пара. Небитна страначка припадност.
  • Generic placeholder image
    облак 03.12.2021. 17:01
    Цијењеног градоначелника и његову васцијелу свиту позивам да се наизмјенично провозају оним што они сматрају да је градски превоз и увјере се у стање. Посебно бих замолила да нас почаствују заједничком вожњом, платићемо обични путници карту, неће их коштати ништа, Центротрансом у 7.00 часова или Аутохерцом у 7.20 часова радним данима. Уступићемо им и мјесто да не стоје као обични плебс, који треба да буде захвалан што уопште и икада има некакав аутобус пошто је за њих нормално да сви сједну у ауто и иду докле треба. Стид да их буде! Још кад би наложили и испратили ванредни технички превоз насумично изабраног аутобуса, па да то још јавно објаве. (наставиће се)
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 28m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 50m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 5m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 58m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 4m
    1