Skuplje cijene pojedinačnih autobuskih karata u Istočnom Sarajevu

03.12.2021. 16:01
10
IZVOR: Katera

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, predsjednik Skupštine grada Branko Koroman i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Obrad Kovač razgovarali su danas sa autoprevoznicima koji vrše prevoz putnika na području Istočnog Sarajeva o stanju u ovoj oblasti.

Autoprevoznici su upozorili da se suočavaju sa brojnim problemima u poslovanju, poput znatno veće cijene goriva, ali i povećanja ostalih troškova, uz istovremeno smanjenje broja putnika.

Oni su istakli da su zbog toga primorani na povećanje cijene pojedinačne karte u prigradskom saobraćaju na liniji Istočna Ilidža/Istočno Novo Sarajevo - Pale - Sokolac za oko 30 odsto, dok će cijena mjesečne karte na svim linijama, kao i cijena karata u okviru subvencionisanih, nerentabilnih linija ostati ista.

Prema njihovim riječima, povećanje cijene pojedinačne karte za pomenutu autobusku liniju neće uticati na građane koji svakodnevno putuju uz mjesečnu kartu, čija će prodaja na ovaj način biti stimulisana.

Autoprevoznici su zatražili i da se u narednom periodu razmotri mogućnost smanjenja broja određenih linija zbog konstantnog smanjenja broja putnika, saopšteno je iz Gradske uprave.

Predstavnici Grada Istočno Sarajevo su naveli da razumiju probleme sa kojim se suočavaju autoprevoznici, te se saglasili sa povećanjem cijene pojedinačne karte na liniji Istočna Ilidža/Istočno Novo Sarajevo - Pale - Sokolac, ali su istovremeno istakli da je neophodno i podići kvalitet i bezbjednost prevoza putnika.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić je rekao da Gradska uprava želi da sufinansira određene linije u otežanim uslovima poslovanja, kako bi se očuvao gradski prevoz, a naročito nekomercijalne linije koje za auoprevoznike nisu ekonomski isplative.

- U narednoj godini nastojaćemo da povećamo izdvajanja za subvencionisanje gradskog prevoza, ali moramo da obratimo pažnju i na ostale probleme, kao što su kvalitet i bezbjednost autobusa u gradskom saobraćaju, te redovnost linija, kako bismo našim građanima pružili bolji kvalitet usluge - naglasio je Ćosić.

On je poručio da je Gradska uprava spremna da pomogne auporevoznicima koji, eventualno, imaju namjeru da zatraže kreditna sredstva za kupovinu novih autobusa, te dodao da povećanje cijene pojedinačnih karata neće biti veliki problem kada budu ispunjeni svi uslovi koji će u potpunosti zadovoljiti korisnike gradskog prevoza.

- Od 1. januara sljedeće godine subvencije autoprevoznicima koji vrše prevoz putnika na nerentabilnim linijama biti veće, a u saradnji sa opštinama nastojaćemo da riješimo problem neadekvatnih stajališta u pojedinim dijelovima grada - istakao je Ćosić.

Na sastanku je dogovoreno da narednih dana autoprevoznici dostave nadležnom odjeljenju Gradske uprave precizne informacije o broju linija koje održavaju, broju putnika, stanju autobusa, kako bi se uradila procjena stanja i odlučilo o daljim aktivnostima.

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Zabrinuti putnik 05.12.2021. 13:46
    Gospodo, da li ste upoznati kakvim autobusima putuju vaši putnici? Važno je da su cijene karata i mjesečnih karata su
    povećane.Putnici na 4 ili 6 km vožnje , uz cijenu karte od 2KM , presjedaju iz autobusa u autobus i to na autob. stajalištu u Dobrinji Da nije žalosno ,bilo bi smiješno.Kad povećavate cijene, onda obezbjedite i bolje uslove za vaše vozače i putnike.Tehnički ispravne i čiste autobuse, češći i prilagođen raspored vožnje,
    vozače koji će voziti samo na ovim relacijama, a ne da iskorištavate vozače koji dolaze sa daljih destinacija kako bi obavili i još" loko" prevoz. Pitate li se da li smo bezbjedni i mi i oni?.Ukoliko se zaista brinete za putnike, onda razmislite o tome ili će isti biti primorani na korištenje taxi usluga ,( jer svakako danima vikenda i nemamo prevoz) , a tada nam više neće ni trebati vaše usluge.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 04.12.2021. 18:58
    Dižu cijene,smanjuju broj linija i dobijaju još bolju stimulaciju,još samo da Srna Herc poguraju i sve odlično.
  • Generic placeholder image
    Vox populi (izvorni) 04.12.2021. 11:02
    @oblak za gradonačelnika! Žalosna pozicija, još žalosnija opozicija - na svim nivoima vlasti. Od studentskih dana (ako su ih neki uopšte i imali) naučeni su pravim vrijednostima - bez partijske knjižice ništa, sa njom je nebo granica. Fuj. Samo protesti demokratski i masovni, odavno ovo sve treba rastjerati!
  • Generic placeholder image
    Ko to tamo peva 04.12.2021. 10:46
    Oblak za gradonačelnika!
  • Generic placeholder image
    oblak 04.12.2021. 10:02
    @dodo Nisam protiv. A ovo za MHE je stravično. Već plaćamo danak njihovoj alavosti. Priroda ne prašta!
  • Generic placeholder image
    Karta 04.12.2021. 09:36
    Draga Katero, ne može cijena biti SKUPLJA, usluga će očito postati skuplja, a cijena će biti viša. Kvalitet usluge - to se vlasti ne tiče, ova GRADSKA u autobus nije ušla otkako je završila srednju školu, a prirodna joj je ambicija da od limuzine avanzuje do helikoptera. A s tih visina se slabo vidi kako živi ovo sto zovu gradom. Inspekcija - šta to bješe? Bezbjednost saobraćaja - radije se uzdajmo u božju pomoć. To je naš 'grad'.
  • Generic placeholder image
    Ko to tamo peva 04.12.2021. 09:32
    Cijene karata su vec povećali! Zar Istočna Ilidža nije gradska opština, otkud sad da je u pitanju prigradski prevoz? Gospodo u Sarajevu se komercijalom vozi od Baščarsije do Hrasnice za 1,5 KM, a kod nas od Vojkovića do Lukavice 2,0 KM pod uslovom da autobus uopšte dodje. Najbolje da ukinete opštine i od uštede na troškovima lijepo organizujete pristojan gradski prevoz i još mnogo toga. Malo li je jedna administracija, nego nam treba 7 načelnika i pisara kao da smo milionski grad?!
  • Generic placeholder image
    Dodo 04.12.2021. 08:54
    @oblak Sve je na mjestu što kažeš, ali ništa bez organizovanja velikih protesta poput u Srbiji trenutno. Jedino će se tako možda nešto i promjeniti. Čim se narod digao protiv MHE na primjer, naši "vladari" su se ukakili i poslušali. Iako mafijaši i dalje nastavljaju da kopaju "Samar".
  • Generic placeholder image
    oblak 03.12.2021. 17:02
    NASTAVAK: Neka se roditelji čija su djeca nedavno išla na Tvrdimiće autobusom Centrotransa zahvale bogu što su im djeca sišla zdrava u autobusu bez kočnica! De se pozabavite, gospodo, koja gospodu ni na filmu niste prepoznali, jer su vam nivo stranačke šatre i kafane profitera kao što ste i sami, ovim problemom kako treba. Od bezbjednosti, pokrivenosti potreba radnika, đaka, studenata, ali i penzionera koji treba da plati 6 KM da sa Vučije Luke stigne do doktora i čeka cio dan da se vrati. A penzioneri na Vučijoj Luci, bezbeli, imaju one velike penzije

    P.S. Treba tražiti referendum za opoziv gradonačelnika i načelnika, pa kad ih počnemo svako malo mijenjati, prestali bi kupovati auto na auto i plaćati ko zna šta od narodskih para. Nebitna stranačka pripadnost.
  • Generic placeholder image
    oblak 03.12.2021. 17:01
    Cijenjenog gradonačelnika i njegovu vascijelu svitu pozivam da se naizmjenično provozaju onim što oni smatraju da je gradski prevoz i uvjere se u stanje. Posebno bih zamolila da nas počastvuju zajedničkom vožnjom, platićemo obični putnici kartu, neće ih koštati ništa, Centrotransom u 7.00 časova ili Autohercom u 7.20 časova radnim danima. Ustupićemo im i mjesto da ne stoje kao obični plebs, koji treba da bude zahvalan što uopšte i ikada ima nekakav autobus pošto je za njih normalno da svi sjednu u auto i idu dokle treba. Stid da ih bude! Još kad bi naložili i ispratili vanredni tehnički prevoz nasumično izabranog autobusa, pa da to još javno objave. (nastaviće se)
Povezane vijesti
Prevoznici u stalnoj bitki za vozače Prevoznici u stalnoj bitki za vozače
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    12h 1m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    11h 17m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    8h 33m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    6h 55m
    0
  • Danas Markovdan
    15h 43m
    0