Скупштина града Источно Сарајево - Кредитно задужење помоћ за санирање посљедица пандемије

03.08.2020. 17:30
0
ИЗВОР: Катера

На данашњој 30. сједници Скупштине града Источно Сарајево усвојена је информација о стању на Универзитету у Источном Сарајево, али и Одлука о кредитном задужењу града Источно Сарајево, која је изазвала највећу пажњу градоначелника, предсједника Скупштине града, одборника, али и начелника општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, који су као гости присуствовали сједници.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је став општине да одборници, који долазе из Скупштине општине Источна Илиџа, подрже одлуку о кредитном задужењу града Источно Сарајево, с обзиром на то да та одлука подразумијева реализацију пројеката, који су јако битни за све становнике Источне Илиџе.

- С тим у вези, јако је добро што град Источно Сарајево, у овом времену у којем ми данас живимо, има могућност и простора да се кредитно задужи, односно да је једна од ријетких локалних заједница у Републици Српској која није прешла онај праг од 18% изворних прихода – рекао је Божовић и додао да он, као начелник општине Источна Илиџа, подржава овај пројекат, јер ће становници ове општине, кроз ово кредитно задужење добити четири или пет јако значајних пројеката.

Слика

Међутим, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истиче да није добро што се Град Источно Сарајево задужује већ други пут у једном мандату, те да није добар начин на који се троше средства.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да је кредитно задужење заправо жеља Града да помогне, како привреди на подручју Источног Сарајева, тако и локалним заједницама, с обзиром на посљедице пандемије вируса корона.

- На тај начин, желимо да сачувамо привредни потенцијал, али исто тако да реализацијом ових инфраструктурних пројеката ангажујемо нашу грађевинску оперативу – нагласио је Лучић и истакао да ће се тај новац добити и употријебити на задовољство свих грађана Источног Сарајева, те да ће се општине бити обухваћене.

Слика

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић казао је да је Град Источно Сарајево финансијски стабилна институција, да Град има способност да управља буџетом, те да већ неколико година Град показује позитивно пословање.

- То је резултат нашег рада, а сигурно се није догодило само од себе, нарочито знајући да многе локалне заједнице и институције вишег нивоа имају драматичне проблеме у својим буџетима – рекао је Вуковић.

Градоначелник је нагласио да оваква финансијска ситуација дозвољава кредитно задужење, те је због тога и донесена ова одлука.

Вуковић је рекао да се кредитно задужење ради по закону, да се поступа у складу са процедурама и да ће се упутити Министарству финансија Републике Српске захтјев за сагласност, гдје очекује да ће се овај предмет брзо ријешити.

- Све остало ћемо сматрати политичким притиском или утицајем да се не реализују пројекти који су предвиђени овим кредитним задужењем – казао је Вуковић и истакао да је Град показао жељу и пружио руку свима, не гледајући политичку припадност.

Кредитним средствима помоћи ће се прије свега туризму, односно хотелима и мотелима, који су највише погођени посљедицама вируса корона, јер су имали најдужу забрану рада, као и правним лицима која имају обавезу плаћања комуналне таксе Граду Источно Сарајево.

- Мислим да ћемо, Правилником који ћемо донијети, расписати Јавни позив и да ће се моћи правна лица јавити на Јавни позив, гдје ће постојати одређени услови – закључио је Вуковић.

Сједници је присуствовао и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и након усвајања информације о стању на Универзитету у Источном Сарајеву истакао је да се Универзитет јако добро снашао приликом пандемије вируса корона, да је настава организована онлајн, те да су у току испитни рокови.

Ректор Кулић најавио је да ће, скоро па сигурно, настава у зимском семестру 2020/21. године бити организована онлајн, те да су тим поводом и били организовани састанци са министром за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем.

И поред тешких услова за организацију наставе током пандемије вируса корона, Универзитет у Источном Сарајеву је направио значајан искорак на ранг листама свјетских Универзитета, по критеријумима научно-истраживачких радова и видљивости.

- Наставници, сарадници и студенти нашег Универзитета, и у овој академској години 2019/20, гдје год су се појављивали на међународним скуповима и такмичењима, долазили су са највећим наградама, обично су то прва мјеста. Прије свега мислим на Музичку и Ликовну академију – истакао је Кулић.

На сједници Скупштине града, у оквиру ове тачке, разговарало се о рјешавању проблема зграде Ректората Универзитета у Источном Сарајеву, с обзиром на то да Ректорат, као врховна институција Универзитета у Источном Сарајеву, нема тренутно своју зграду.

Кулић истиче да је ово горући проблем зато што су просторије, у којем се сад налазе просторије Ректората, кроз процес приватизације купљене и да је питање дана када ће се упосленици ииселити из садашње зграде, или ће плаћати надокнаду, за шта Универзитет у Источном Сарајеву нема средстава.

Слика

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је похвално што је у посљедњих годину дана смањен политички утицај на Универзитет у Источном Сарајеву, те да је добио увјерења од ректора Кулића да политика неће становати на Универзитету и да ће се он, као први човјек Универзитета, са своје стране, побринути да што мање лоше приче долази са Универзитета у Источном Сарајеву, а да се све више баве науком и развојем.

Вуковић је нагласио да је Скупштина града Источно Сарајево донијела закључак којим се тражи да се одмах обуставе и стопирају све радње везано за отварање у Требињу Студијског програма Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци.

- Ми сматрамо некоректним чак и намјеру оних који су покренули то питање да се бањалучки Универзитет бави, на неки начин, отварањем факултета или студијских програма на истоку Републике Српске – казао је Вуковић и додао да би такав потез штетно допринио Универзитету у Источном Сарајеву.

- Мени је јасно да локални лидери, због интереса њихових локалних заједница, често имају амбиције да прибаве, за своју општину или град, неки факултет или студијски програм. И ја размијем ту потребу, јер се и ја, као градоначелник Источног Сарајева, борим за Источно Сарајево. Није коректно такве амбиције остваривати преко леђа других локалних заједница – нагласио је Вуковић и додао да Град не пристаје на било какве нове локације за факултете и студијске програме Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Градоначелник Источног Сарајева покренуо иницијативу измјене Закона о буџетском систему Републике Српске Градоначелник Источног Сарајева покренуо иницијативу измјене Закона о буџетском систему Ре...
Прихваћен споразум о изградњи градске куће у Палама Прихваћен споразум о изградњи градске куће у Палама
Усвојен извјештај о раду градоначелника и Градске управе Усвојен извјештај о раду градоначелника и Градске управе
Најчитаније
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    15h 25m
    2
  • Божовић: Воља народа се не може никаквим притисцима спријечити
    20h 23m
    0
  • Куглоф
    12h 19m
    0
  • Интервју са др Игором Лукићем, кандидатом за градоначелника Источног Сарајева
    17h 19m
    17
  • Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
    1h 53m
    0