Skupština grada Istočno Sarajevo - Kreditno zaduženje pomoć za saniranje posljedica pandemije

03.08.2020. 17:30
0
IZVOR: Katera

Na današnjoj 30. sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojena je informacija o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevo, ali i Odluka o kreditnom zaduženju grada Istočno Sarajevo, koja je izazvala najveću pažnju gradonačelnika, predsjednika Skupštine grada, odbornika, ali i načelnika opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, koji su kao gosti prisustvovali sjednici.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je stav opštine da odbornici, koji dolaze iz Skupštine opštine Istočna Ilidža, podrže odluku o kreditnom zaduženju grada Istočno Sarajevo, s obzirom na to da ta odluka podrazumijeva realizaciju projekata, koji su jako bitni za sve stanovnike Istočne Ilidže.

- S tim u vezi, jako je dobro što grad Istočno Sarajevo, u ovom vremenu u kojem mi danas živimo, ima mogućnost i prostora da se kreditno zaduži, odnosno da je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja nije prešla onaj prag od 18% izvornih prihoda – rekao je Božović i dodao da on, kao načelnik opštine Istočna Ilidža, podržava ovaj projekat, jer će stanovnici ove opštine, kroz ovo kreditno zaduženje dobiti četiri ili pet jako značajnih projekata.

Slika

Međutim, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ističe da nije dobro što se Grad Istočno Sarajevo zadužuje već drugi put u jednom mandatu, te da nije dobar način na koji se troše sredstva.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da je kreditno zaduženje zapravo želja Grada da pomogne, kako privredi na području Istočnog Sarajeva, tako i lokalnim zajednicama, s obzirom na posljedice pandemije virusa korona.

- Na taj način, želimo da sačuvamo privredni potencijal, ali isto tako da realizacijom ovih infrastrukturnih projekata angažujemo našu građevinsku operativu – naglasio je Lučić i istakao da će se taj novac dobiti i upotrijebiti na zadovoljstvo svih građana Istočnog Sarajeva, te da će se opštine biti obuhvaćene.

Slika

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković kazao je da je Grad Istočno Sarajevo finansijski stabilna institucija, da Grad ima sposobnost da upravlja budžetom, te da već nekoliko godina Grad pokazuje pozitivno poslovanje.

- To je rezultat našeg rada, a sigurno se nije dogodilo samo od sebe, naročito znajući da mnoge lokalne zajednice i institucije višeg nivoa imaju dramatične probleme u svojim budžetima – rekao je Vuković.

Gradonačelnik je naglasio da ovakva finansijska situacija dozvoljava kreditno zaduženje, te je zbog toga i donesena ova odluka.

Vuković je rekao da se kreditno zaduženje radi po zakonu, da se postupa u skladu sa procedurama i da će se uputiti Ministarstvu finansija Republike Srpske zahtjev za saglasnost, gdje očekuje da će se ovaj predmet brzo riješiti.

- Sve ostalo ćemo smatrati političkim pritiskom ili uticajem da se ne realizuju projekti koji su predviđeni ovim kreditnim zaduženjem – kazao je Vuković i istakao da je Grad pokazao želju i pružio ruku svima, ne gledajući političku pripadnost.

Kreditnim sredstvima pomoći će se prije svega turizmu, odnosno hotelima i motelima, koji su najviše pogođeni posljedicama virusa korona, jer su imali najdužu zabranu rada, kao i pravnim licima koja imaju obavezu plaćanja komunalne takse Gradu Istočno Sarajevo.

- Mislim da ćemo, Pravilnikom koji ćemo donijeti, raspisati Javni poziv i da će se moći pravna lica javiti na Javni poziv, gdje će postojati određeni uslovi – zaključio je Vuković.

Sjednici je prisustvovao i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i nakon usvajanja informacije o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu istakao je da se Univerzitet jako dobro snašao prilikom pandemije virusa korona, da je nastava organizovana onlajn, te da su u toku ispitni rokovi.

Rektor Kulić najavio je da će, skoro pa sigurno, nastava u zimskom semestru 2020/21. godine biti organizovana onlajn, te da su tim povodom i bili organizovani sastanci sa ministrom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem.

I pored teških uslova za organizaciju nastave tokom pandemije virusa korona, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je napravio značajan iskorak na rang listama svjetskih Univerziteta, po kriterijumima naučno-istraživačkih radova i vidljivosti.

- Nastavnici, saradnici i studenti našeg Univerziteta, i u ovoj akademskoj godini 2019/20, gdje god su se pojavljivali na međunarodnim skupovima i takmičenjima, dolazili su sa najvećim nagradama, obično su to prva mjesta. Prije svega mislim na Muzičku i Likovnu akademiju – istakao je Kulić.

Na sjednici Skupštine grada, u okviru ove tačke, razgovaralo se o rješavanju problema zgrade Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, s obzirom na to da Rektorat, kao vrhovna institucija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nema trenutno svoju zgradu.

Kulić ističe da je ovo gorući problem zato što su prostorije, u kojem se sad nalaze prostorije Rektorata, kroz proces privatizacije kupljene i da je pitanje dana kada će se uposlenici iiseliti iz sadašnje zgrade, ili će plaćati nadoknadu, za šta Univerzitet u Istočnom Sarajevu nema sredstava.

Slika

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je pohvalno što je u posljednjih godinu dana smanjen politički uticaj na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te da je dobio uvjerenja od rektora Kulića da politika neće stanovati na Univerzitetu i da će se on, kao prvi čovjek Univerziteta, sa svoje strane, pobrinuti da što manje loše priče dolazi sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a da se sve više bave naukom i razvojem.

Vuković je naglasio da je Skupština grada Istočno Sarajevo donijela zaključak kojim se traži da se odmah obustave i stopiraju sve radnje vezano za otvaranje u Trebinju Studijskog programa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

- Mi smatramo nekorektnim čak i namjeru onih koji su pokrenuli to pitanje da se banjalučki Univerzitet bavi, na neki način, otvaranjem fakulteta ili studijskih programa na istoku Republike Srpske – kazao je Vuković i dodao da bi takav potez štetno doprinio Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

- Meni je jasno da lokalni lideri, zbog interesa njihovih lokalnih zajednica, često imaju ambicije da pribave, za svoju opštinu ili grad, neki fakultet ili studijski program. I ja razmijem tu potrebu, jer se i ja, kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva, borim za Istočno Sarajevo. Nije korektno takve ambicije ostvarivati preko leđa drugih lokalnih zajednica – naglasio je Vuković i dodao da Grad ne pristaje na bilo kakve nove lokacije za fakultete i studijske programe Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva pokrenuo inicijativu izmjene Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske Gradonačelnik Istočnog Sarajeva pokrenuo inicijativu izmjene Zakona o budžetskom sistemu Re...
Prihvaćen sporazum o izgradnji gradske kuće u Palama Prihvaćen sporazum o izgradnji gradske kuće u Palama
Usvojen izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave Usvojen izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave
Najčitanije
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    17h 36m
    2
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    4h 4m
    0
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    22h 34m
    0
  • Kuglof
    14h 30m
    0
  • Intervju sa dr Igorom Lukićem, kandidatom za gradonačelnika Istočnog Sarajeva
    19h 30m
    17