Слабија потражња обара цијену станова

13.12.2023. 18:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Након константног раста цијена некретнина за потенцијалне купце у Српској стижу добре вијести, јер поједини агенти оцјењују да би вриједност станова на прољеће требало да буде и до 15 одсто мања.

Цијене некретнина у Српској у протекле двије године порасле су и до 50 одсто и тако достигле рекордни ниво, а разлози су, како кажу упућени, осим потражње и честе турбуленције на тржишту грађевинског материјала и радне снаге те инфлација.

Потражња за становима до половине јуна у Српској била је, истичу у агенцијама за некретнине, више него одлична, али је након тог периода дошло до благог засићења.

У агенцији “Херцсофт - некретнине Требиње” кажу да је појефтињење некретнина у овом граду неминовно, јер је цијена квадрата готово изједначена са Црногорским приморјем.

- Стан у изградњи у Требињу је тренутно немогуће наћи испод 3.200 марака по квадрату, док је крајем 2020. године коштао 2.000 КМ, што је довољан показатељ да су цијене некретнина абнормалне. Због тога људи просто више не желе да купују станове у Требињу, јер за нијансу више новца могу пазарити некретнину на мору - казали су у овој агенцији.

С друге стране кажу да понуда станова у граду на Требишњици никад није била већа те да су инвеститори, упркос мањој потражњи, до сада ишли са минималним појефтињењем.

- Сви показатељи на тржишту указују на то да цијене некретнине морају да иду надоље и до 15 одсто, јер ћемо у противном доћи у ситуацију да ће у Требињу бити прављена само једна зграда. Примјера ради, ове године у нашем граду су издате само двије грађевинске дозволе, а лани њих чак десет. То није мала разлика - рекли су у овој агенцији.

Власник бањалучке агенције за некретнине “Сензор” Манојло Поповић истакао је за “Глас Српске” да су цијене већ у благом паду те да би у марту станови могли бити јефтинији од десет до 15 одсто, у односу на исти период ове године.

- Прво полугодиште ове године је, што се тиче промета, било одлично, док је потражња касније благо почела да пада. Често се знам запитати одакле људима толики новац. Оно што је интересантно у посљедње вријеме је чињеница да смо продали прилично доста кућа у предграђу Бањалуке - казао је Поповић.

Додао је да се квадрат стана у Бањалуци тренутно креће од 2.700 до 4.000 КМ, мимо оних које граде у строгом центру града, за које је по квадрату потребно издвојити и више од 5.000 марака.

Према ријечима директора агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драгана Милановића, цијене станова би за почетак могле пасти за пет процената.

- Усљед великог поскупљења потражња и продаја станова у новоградњи пала је за 30 одсто. Међутим, благи раст у продаји почињемо да биљежимо у трећем кварталу ове године, када је у односу на исти период лани потражња већа за десет одсто - казао је Милановић.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић сматра да ће се грађевинске фирме прије одлучити да мање граде, него што ће спустити цијене станова.

- Цијену станова неће спуштати до момента док то баш не буду морали, јер су за градњу користили скупи материјал - казао је Петровић.

Инвеститори

О корекцији цијена квадрата у бијељинској агенцији “Сим некретнине” тренутно не размишљају.

- У Бијељину доста инвеститора долази из Србије, јер је потражња за становима на подручју овог града задовољавајућа, а градња сигурно јефтинија него у Новом Саду или Београду - казали су у овој агенцији.

Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле
Ништа од јефтинијег меса и хљеба Ништа од јефтинијег меса и хљеба
У Црној Гори од данас јефтиније све врсте горива У Црној Гори од данас јефтиније све врсте горива
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 49m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 33m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 18m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 17m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 23m
    0