Славко је опет побиједио: Директор и професори га избацили из школе, а сада их чека ново суђење!

16.07.2020. 09:55
3
ИЗВОР: BUKA

Мало ко није чуо за Славка Мршевића из Рудог, тинејџера са благим обликом аутизма, коме је три године ускраћено право на школовање, а он мјесецима након удаљавања с наставе долазио пред школу, како би своје вршњаке видио барем за вријеме одмора.

Славко је ових дана, десет мјесеци након историјске пресуде за дискриминацију у БиХ, извојевао још једну правну побједу.

Наиме, Окружни суд у Источном Сарајеву укинуо је првостепену пресуду Основног суда у Вишеграду којом су директор, педагог и још осам професора Средњошколског центра Рудо ослобођени кривице за несавјестан рад у служби када су прекршена права ученика Славка Мршевића.

Подсјетимо, директор и педагог Средњошколског центра Рудо оптужени су јер су изнијели тврдњу да Славко не може имати закључну оцјену, а осам професора због тога што су противзаконито престали да му дају оцјене, због чега Славку није издато свједочанство, те је самим тим изгубио статус ученика.

Бојан Бајић, Славков јавни заступник, прокоментарисао је за Buku ову пресуду, рекавши да је за Славка и његову породицу, али и сваког грађанина ове земље, охрабрујуће што је поништена скандалозна пресуда из Вишеграда: -Пресуда суда у Вишеграду којом су директор, педагог и наставници ослобођени одговорности, са једним, најблаже речено, несувислим и контрадикторним образложењем, све нас је затекла и моје лично мишљење је било да је у овој правној ствари било непримјерених утицаја са стране. На срећу, у правосуђу постоје људи који часно раде свој посао, то показује и пресуда Окружног суда у Источном Сарајеву-.

Такође је подсјетио да је управо Окружни суд у Источном Сарајеву, у септембру 2019. године, на историјски начин пресудио да су криви Средњошколски центар Рудо и Министарство просвјете и културе РС зато што су на почетку школске године 2016/2017 без доношења важећег формалног акта ускратили право Славку да похађа наставу и пропустили мјере инклузије. Том приликом је наложено и да се покрене дисциплински поступци против одговорних особа у школи и Министарству, који, колико је Бајићу познато, никада нису покренути.

Како истиче за Buku, проблем је и настао што су се појединци ставили изнад закона, нанијевши штету и Славку и самој институцији.

-Цијели овај проблем је и настао зато што институције немају интегритета и што штите појединце који праве грешке. А цијели овај случај је показао да све што су до сада радили, радили су у циљу да заштите те појединце. Стога одустати нећемо и инсистираћемо на покретању дисциплинских поступака- нагласио је за наш портал Бајић.

Подсјетимо, Славко је 2016. године уписан у први разред Средњошколског центра у Рудом. Његове оцјене на првом полугодишту нису закључене, у другом полугодишту није ни оцјењиван, да би му се потом онемогућио улазак у школу.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Xxx 19.07.2020. 19:35
    Upravo tako otkud nekom pravo da uskracuje djetetu skolovanje I da postupa protivno zakonima
  • Generic placeholder image
    Ja 16.07.2020. 17:45
    A zasto bi prelazio u drugi smjer?Po vama znaci da neko drugi umjesto vas moze vase dijete da prebaci u drugi smjer,samo zato sto mu vase dijete iz bilo kojeg razloga ne odgovara.Sramota!!!
  • Generic placeholder image
    Стеф 16.07.2020. 11:00
    Све је то лијепо, али да ли ће родитељи одговарати што су сину ускратили било какво школовање. Оно што се у овом тексту не спомиње је да је Славку нуђен прелазак на други смјер, али сујетни родитељи су то одбили.
Повезане вијести
Вишеград: Пресуда у корист директора, професора и педагога Вишеград: Пресуда у корист директора, професора и педагога
Младић са аутизмом чека септембар да крене у школу за одрасле Младић са аутизмом чека септембар да крене у школу за одрасле
Историјска пресуда у корист ученика Славка: Министарство РС и школа у Рудом проглашени кривим Историјска пресуда у корист ученика Славка: Министарство РС и школа у Рудом проглашени кривим
Најчитаније
  • Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
    8h 9m
    11
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    19h 37m
    3
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    21h 27m
    3
  • Служен парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа (ФОТО)
    6h 23m
    0
  • Пронађена гаража пуна оружја, двојац покушао побјећи из Србије
    20h 41m
    0