Младић са аутизмом чека септембар да крене у школу за одрасле

12.02.2020. 10:18
0
ИЗВОР: Srpska.info

Славко Мршевић из Рудог, младић с аутизмом, није наставио школовање за техничара друмског саобраћаја у Средњошколском центру у овом мјесту, те сада вријеме проводи дружећи се са пријатељима и чекајући да се упише у неку од школа за образовање одраслих.

Рекао је ово за Независне Ненад Мршевић, Славков отац, који истиче да ће његов син наставити школовање највјероватније од септембра ове године.

– С обзиром на љубав према рачунарима могуће да ће уписати нешто везано за ту област, а можда и неки занат – каже Мршевић.

Подсјећамо, Славко је уписао средњу школу 2015/2016. за занимање техничар друмског саобраћаја и био је оцијењен у првом полугодишту, да би му у другом полугодишту у школи рекли да не може даље похађати наставу. Од тада Славко три године није ишао у школу, и школске 2018/2019. ресорно министарство због специфичне ситуације му је омогућило да ипак присуствује настави крајем школске године, како би био са вршњацима. Славко је тада присуствовао настави као и прослави матуре, али није завршио ни први разред.

Слика

– Славко је ишао с њима мјесец дана у школу. Они су завршили школовање. Школа је била у обавези да организује полагање разредних испита за први разред и они су то и заказали, међутим ‘клима’ у школи је била таква да нису прилагодили полагање разредних испита његовом здравственом стању. Нису сарађивали с нама и нисмо имали гаранције да ће му градиво бити прилагођено, тако да је то пропало и ми смо одустали од тога. Видјели смо да не постоји инклузивна ‘клима’ у школи па смо одустали. Славко није изашао на те испите јер га нисмо могли излагати додатном стресу – каже отац Ненад.

Додао је да су и препоруке љекара биле такве да је након стреса који је преживио потребно вријеме да се све стиша.

– Његово здравствено стање је сада боље јер су његови вршњаци завршили средњошколско образовање па не иду у школу. Најтеже му је било тада јер није могао с њима неко вријеме присуствовати настави, мада се Славко и даље враћа на ту ситуацију: зашто се њему то морало десити, зашто је једино њему забрањено да иде у школу и слично – каже отац Ненад.

Он каже да је донесена судска пресуда у новембру прошле године којом је наложено да се Славку омогући школовање које му је било незаконито ускраћено, те је одређена и материјална одштета, али, како он каже, од тог ништа још није учињено.

Бојан Бајић, адвокат који заступа породицу Мршевић, тврди да су у школи били организовани разредни испити који му нису били прилагођени, а да је и мишљење љекара било да би му то додатно могло погоршати здравље.

Додао је да се још спроводе поједини судски поступци те да је поднесена кривична пријава против новог директора школе.

У Министарству просвјете и културе РС су нам рекли да је у складу с извјештајем Републичког педагошког завода из августа прошле године, којег је Министарство задужило за праћење и спровођење разредног испита за ученика Славка Мршевића, Средњошколски центар Рудо организовао испит у складу са законом.

– Према информацији о току спровођења испита, коју је доставио СЦ Рудо, потврђено је да ученик није приступио полагању разредних испита, као ни претходно посебно организованој припремној настави за полагање испита – кажу у Министарству.Они тврде да је школа претходно уредно обавијестила родитеље ученика о распореду полагања испита, као и о припремној настави, а да су разредни испити били организовани у два термина – један за српски језик и историју, а други за испит из енглеског језика и физичког васпитања. Напоменули су да је Министарство, имајући у виду специфичност ситуације, одобрило полагање испита за први разред занимања техничар друмског саобраћаја, а да то ученик Славко Мршевић није искористио.  Додали су да према закону ако постоји оправдан разлог због којег ученик није приступио полагању испита школа може организовати нови испитни рок, а у супротном наставак школовања ученик може остварити као полазник образовања одраслих.

Коментар из Средњошколског центра у Рудом нисмо добили, јер, како нам је рекао директор Татомир Елез, не жели да даје изјаве преко телефона.

Коментари 0
Повезане вијести
Из Рудог ка манастиру Острог кренуло 13 ходочасника Из Рудог ка манастиру Острог кренуло 13 ходочасника
Активан хуманитарни број 1412 за малог Вукашина – Будимо хумани! Активан хуманитарни број 1412 за малог Вукашина – Будимо хумани!
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 34m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 50m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    11h 6m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 28m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 16m
    0