Сликар Марко Кусмук са Пала представио свој рад у Берлину

06.09.2019. 08:33
0
ИЗВОР: СРНА

Академски сликар Марко Кусмук са Пала представио се синоћ са својом серијом слика "Сурдитас" на престижној интернационалној изложби под називом "Мета" у Берлину.
Осим Кусмука, на овој међународној изложби своје радове су представили и умјетници Ванеса Нотли /Vanessa Notley/ из Велике Британије, Малатсион /Malatsion/ из Француске и Хајке Рушмајер /Heike Ruschmeyer/ из Њемачке. 

Кусмук је рекао за Срну да се након Лајпцига и Рендсбурга четврти пут ове године представио њемачкој публици, а да радови из циклуса "Сурдитас" носе овогодишњу прву награду фондације "Владимир Величковић". 

-Присуство наших умјетника на међународној уметничкој сцени од великог је значаја, како за појединца, тако и за нашу уметничку сцену. Њемачка има јак систем у оквиру кога визуелна умјетност функционише, а Берлин је један од истакнутијих центара умјетности - истакао је Кусмук. 

Он је навео да изложба "Мета" кроз цртеже и скулптуре истражује једну димензију која је ван материјалног окружења, а умјетнички стил и израз четворо умјетника ће код посматрача мотивисати осјећај узнемирености, али и грациозности. 

Изложба ће бити отворена до 2. новембра. 

Марко Кусмук рођен је 15. фебруара 1985. године у Сарајеву. Дјетињство је провео на Палама, већином у сликарском атељеу свога оца, академског сликара Зорана Кусмука. 

Академију ликовних умјетности Универзитета у Сарајеву завршио је 2007. године на Одсјеку сликарство, а специјалистичке студије похађао у Италији. Докторске студије завршио је у Београду, у класи професора Милоша Шобајића. 

Марко Кусмук припада генерацији савремених српских сликара, а до сада је остварио 15 самосталних и око 80 других изложби и умјетничких пројеката у земљи и иностранству, гдје његови радови добијају међународна признања.

Коментари 0
Повезане вијести
Марко Кусмук добитник награде "Golden Osten" Марко Кусмук добитник награде "Golden Osten"
Самостална изложба академског сликара Марка Кусмука у Сарајеву Самостална изложба академског сликара Марка Кусмука у Сарајеву
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    16h 38m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    16h 20m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    17h 14m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    14h 9m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    13h 11m
    0