Slikar Marko Kusmuk sa Pala predstavio svoj rad u Berlinu

06.09.2019. 08:33
0
IZVOR: SRNA

Akademski slikar Marko Kusmuk sa Pala predstavio se sinoć sa svojom serijom slika "Surditas" na prestižnoj internacionalnoj izložbi pod nazivom "Meta" u Berlinu.
Osim Kusmuka, na ovoj međunarodnoj izložbi svoje radove su predstavili i umjetnici Vanesa Notli /Vanessa Notley/ iz Velike Britanije, Malatsion /Malatsion/ iz Francuske i Hajke Rušmajer /Heike Ruschmeyer/ iz Njemačke. 

Kusmuk je rekao za Srnu da se nakon Lajpciga i Rendsburga četvrti put ove godine predstavio njemačkoj publici, a da radovi iz ciklusa "Surditas" nose ovogodišnju prvu nagradu fondacije "Vladimir Veličković". 

-Prisustvo naših umjetnika na međunarodnoj umetničkoj sceni od velikog je značaja, kako za pojedinca, tako i za našu umetničku scenu. Njemačka ima jak sistem u okviru koga vizuelna umjetnost funkcioniše, a Berlin je jedan od istaknutijih centara umjetnosti - istakao je Kusmuk. 

On je naveo da izložba "Meta" kroz crteže i skulpture istražuje jednu dimenziju koja je van materijalnog okruženja, a umjetnički stil i izraz četvoro umjetnika će kod posmatrača motivisati osjećaj uznemirenosti, ali i gracioznosti. 

Izložba će biti otvorena do 2. novembra. 

Marko Kusmuk rođen je 15. februara 1985. godine u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo na Palama, većinom u slikarskom ateljeu svoga oca, akademskog slikara Zorana Kusmuka. 

Akademiju likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu završio je 2007. godine na Odsjeku slikarstvo, a specijalističke studije pohađao u Italiji. Doktorske studije završio je u Beogradu, u klasi profesora Miloša Šobajića. 

Marko Kusmuk pripada generaciji savremenih srpskih slikara, a do sada je ostvario 15 samostalnih i oko 80 drugih izložbi i umjetničkih projekata u zemlji i inostranstvu, gdje njegovi radovi dobijaju međunarodna priznanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Marko Kusmuk dobitnik nagrade "Golden Osten" Marko Kusmuk dobitnik nagrade "Golden Osten"
Samostalna izložba akademskog slikara Marka Kusmuka u Sarajevu Samostalna izložba akademskog slikara Marka Kusmuka u Sarajevu
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    3h 9m
    0
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    18h 3m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    4h 2m
    1
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    22h 25m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    22h 50m
    0