Сљедеће седмице изложба ручних радова "Чаролија нити"

13.03.2023. 10:42
0
ИЗВОР: srna.rs

Матична библиотека Источно Сарајево организује сљедеће седмице изложбу ручних радова "Чаролија нити" под називом "Предем танко па се чини малко", а рок за пријаву излагача и такмичара је до сриједе, 15. марта.

Изложба почиње у понедјељак, 20. марта, и трајаће до сриједе, 22. марта, а биће одржана у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Тематски задатак ове године је традиционална обрада-предење вуне, па је тим поводом организовано такмичење у предењу вуне на преслици и вретену.

Шеснаеста културно-едукативна манифестација "Чаролија нити" и ове године окупља љубитеље народне културе и умјетности, излагаче и такмичаре у традиционалном преношењу сазнања и умијећа, представљању старих техника ручног рада, народне усмене предаје и другог нематеријалног културног насљеђа, најављено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

У саопштењу се наводи да би такмичарка/преља требало да има своју преслицу, вуну и вретено. Вредноваће се најбоље изведена танка нит и количина намотане пређе на вретену у времену од два часа.

Пожељно је да се такмичарке представе и у усменој предаји, што подразумијева, краћи приказ из личног искуства и сјећања - значај ручног рада некада, традиционално преношење, улога преље у кућној и широј заједници, статусни симбол и народна вјеровања за преслицу, затим бојење, обрада и прерада вуне.

У свеукупну оцјену за прве три награде улази и усмено представљање.

Награде су новчане за прва три мјеста - 100 КМ, 70 КМ и 50 КМ.

Остали учесници добиће посебна признања и пригодне поклоне.

Према најави програма у понедјељак, 20. марта, од 10.00 часова је поставка штандова и излога према слободном избору, намјени и сопственој креативности или тематском задатку, а званично отварање изложбе је предвиђено у 12.00 часова.

У уторак, 21. марта, од 12.30 до 14.30 часова предвиђен је такмичарски дио програма, предење вуне на преслици и вретену.

Изложба ће бити отворена за посјетиоце од 9.00 до 19.00 часова.

У сриједу, 22. марта, од 12.00 часова је најављен музичко-сценски програм, додјела награда и признања, те затварање манифестације и коктел за учеснике.

Коментари 0
Повезане вијести
Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог
Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву
У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    18h 57m
    12
  • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
    22h 1m
    0
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    13h 41m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    12h 54m
    0
  • Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
    23h 45m
    0