„Сљепило за лица“ погађа већи број људи него што се мислило

06.03.2023. 21:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ово збуњујуће стање може да доведе до тога да препознајемо људе које не знамо или да не препознајмо оне које знамо.

Бијес, љутња, туга, радост или изненађење су само нека од осјећања која се могу прочитати на нашим лицима. Препознавање ових карактеристика је уједно и једна од оних ствари које најбоље дефинишу људску врсту - за разлику од других животиња, попут паса, који већину информација о свом окружењу добијају преко чула мириса.

Другим ријечима, један од кључева еволуционог успјеха људске врсте лежи у нашој способности да сарађујемо једни са другима, што се дјелимично заснива и на нашој могућности да се саосјећамо са емоцијама наших ближњих - да их идентификујемо и да у њима препознамо њихове намјере, расположења или предиспозицију за сарадњу. Па је управо из тог разлога просопагнозија или слепило за лица, поремећај који може изазвати велику нелагоду код оних људи које пате од исте.

Поремећај перцепције људског лица нас може навести да помислимо како познајемо људе које никада до раније нисмо срели, или да не препознајмо људе које у ствари знамо. До сада су процјене биле да овај поремећај погађа између 2 и 2,5 одсто свјетске популације, међутим, нова студија објављена у часопису Кортекс, сугерише да би овај проценат мога да буде и преко 3,1 одсто - што ово стање чини распрострањенијим феноменом него што се раније мислило.

Шта узрокује овај поремећај и како он утиче на људе који болују од њега?

Према мишљењу професора психијатрије са Харварда и вођи истраживања, Џозефу ДеГутису, просопангозија је највјероватније узрокована лезијама на мозгу у окципиталном или темпоралном делу. Постоје два основна облика, урођени и који се назива још и развојна просопагнозија и стечени који погађа 1 од 30.000 људи у Сједињеним Државама.

Људи су изузетно добри у препознавању лица и то уз јако мало труда, а познато је да се ова "супермоћ" заснива на неколико специфичних процеса перцепције - који укључују памћење и различите специјализоване регионе мозга. И управо због природе ове способности, просопангозија може бити исцрпљујући поремећај.

- На примјер, умрежавање је изузетно тешко за људе са тешком просопангозијом. Пошто су људи изузетно друштвена бића, препознавање некога је од суштинског значаја у различитим сферама наших живота, од интимности, преко осећаја припадности, до идентификације људи за које нисмо заинтересовани - објашњава ДеГутис, преноси Национална Географија.

Коментари 0
Повезане вијести
Десет најчешћих симптома инфекције хелико бактеријом Десет најчешћих симптома инфекције хелико бактеријом
Пет намирница које побољшавају циркулацију Пет намирница које побољшавају циркулацију
Наука и мршављење - Здравље је приоритет Наука и мршављење - Здравље је приоритет
Најчитаније
 • "Дани тикве" окупили велики број излагача и посјетилаца (ФОТО)
  9h 36m
  0
 • Највећу тикву узгојила Бојанa Милановић из Пријепоља
  9h 10m
  0
 • Активан хуманитарни број 17092 за нашу Магдалену!
  13h 53m
  0
 • Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија
  15h 10m
  0
 • Тијела тројице Срба убијених у Бањској предата породицама
  9h 2m
  1