Службена иницијатива за сазивање Сабора Републике Српске

28.03.2024. 13:31
1
ИЗВОР: katera.news

Саопштење Еколошке партије Републике Српске -ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, упућено предсједнику Републике Српске, предсједнику Ваде Републике Српске, редсједнику Народне скупштине Републике Српске, предсједнику Анурса, Митрополији дабробосанској, предсједнику БОРС-а, ректорима Универзитета Бањалука и Источно Сарајево, Сенату Републике Српске, те СНСД, СДС, ПДП, НФ, Покрету правде и реда, СП, СПС, ДНС, УС, НПС, преносимо у цјелости.

Поштовани,

Обраћамо вам се са молбом да под хитно одговорите на иницијативу Еколошке партије РС-ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ везано за одржавање свесрпског Сабора Републике Српске у најскоријем времену, предлажемо до краја априла или половином маја.

Наша иницијатива се односи на припрему и одржавање Сабора од стране Митрополије дабробосанске, Анурса, Борса, Сената и Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву.

Догађаји који су нас „зетекли“ и дани који су пред Републиком Српском не дају ниједној политичкој партији и институцији Републике Српске право да самостално дјелује, нити да „мудро“ ћути у времену када се стратешки и саборно мора одговорити бремену времена, све у складу са Дејтонским споразумом и његовим анексом 4 - Уставом дејтонске БиХ.

Поготово то право немају ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, све после четири званичне иницијативе за сазивање Сабора Републике Српске у задње три године.

Молимо именоване за организацију Сабора да иницијативу хитно прихвате (рок пет дана), предсједника Републике Српске и владу Републике Српске да иницијативу подрже, а именоване парламентарне партије да на прави начин одговоре бремену времена, све кроз конструктивну расправу  доношење закључка о подршци покренутој иницијативи на посебној сједници НСРС заказаној за 28. 3. 2024.године.

Већ сте сви у ранијим иницијативама упознати на који начин предлажемо да се Сабор одржи и формира као стално тијело од посебном државног интереса, да се на њему донесе саборска Декларација припремљена од највеће српске памети, документ који ће понудити рјешења у свим сферама живота и рада Републике Српске за наредне године и деценије, те кроз јасно подвучене црвене линије по питању очувања дејтонске Републике Српске дају обавезујуће смјернице за све институције и све изабране представнике Републике Српске на свим нивоима.

Ову хитну иницијативу према свим именованим упућујемо потпуно свјесни ситуације у којој се сваки грађанин Република Српска данас налази, ситуације која би без усаборења и писменог одговора бремену времена могла имати несагледиве посљедице, не само на правно, политичко, економско и безбједносно стање у Српској, него би због будућих догађаја и нашег неадекватног одговора могла довести до панике код данас више него забринутих грађана Републике Српске.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Srpko 29.03.2024. 07:37
    Pa javite Nidžu da se Vaskršnji sabor održava i da će biti u Srbiji, a samo dio (čitaj Dodik) će biti prisutni u ime Srpske.

    Ozbiljno!!!
Повезане вијести
Писмо упозорења Влади Српске, спремите се за еколошки устанак Писмо упозорења Влади Српске, спремите се за еколошки устанак
Зелени Српске: Службени допис Влади и предсједнику Републике Српске Зелени Српске: Службени допис Влади и предсједнику Републике Српске
Зелени Српске: Тражимо извињење од „Ми из народа“ и доктора Несторовића Зелени Српске: Тражимо извињење од „Ми из народа“ и доктора Несторовића
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 19m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 41m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 56m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 49m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 55m
    1