Službena inicijativa za sazivanje Sabora Republike Srpske

28.03.2024. 13:31
1
IZVOR: katera.news

Saopštenje Ekološke partije Republike Srpske -ZELENI SRPSKE, upućeno predsjedniku Republike Srpske, predsjedniku Vade Republike Srpske, redsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, predsjedniku Anursa, Mitropoliji dabrobosanskoj, predsjedniku BORS-a, rektorima Univerziteta Banjaluka i Istočno Sarajevo, Senatu Republike Srpske, te SNSD, SDS, PDP, NF, Pokretu pravde i reda, SP, SPS, DNS, US, NPS, prenosimo u cjelosti.

Poštovani,

Obraćamo vam se sa molbom da pod hitno odgovorite na inicijativu Ekološke partije RS-ZELENI SRPSKE vezano za održavanje svesrpskog Sabora Republike Srpske u najskorijem vremenu, predlažemo do kraja aprila ili polovinom maja.

Naša inicijativa se odnosi na pripremu i održavanje Sabora od strane Mitropolije dabrobosanske, Anursa, Borsa, Senata i Univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Događaji koji su nas „zetekli“ i dani koji su pred Republikom Srpskom ne daju nijednoj političkoj partiji i instituciji Republike Srpske pravo da samostalno djeluje, niti da „mudro“ ćuti u vremenu kada se strateški i saborno mora odgovoriti bremenu vremena, sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksom 4 - Ustavom dejtonske BiH.

Pogotovo to pravo nemaju ZELENI SRPSKE, sve posle četiri zvanične inicijative za sazivanje Sabora Republike Srpske u zadnje tri godine.

Molimo imenovane za organizaciju Sabora da inicijativu hitno prihvate (rok pet dana), predsjednika Republike Srpske i vladu Republike Srpske da inicijativu podrže, a imenovane parlamentarne partije da na pravi način odgovore bremenu vremena, sve kroz konstruktivnu raspravu  donošenje zaključka o podršci pokrenutoj inicijativi na posebnoj sjednici NSRS zakazanoj za 28. 3. 2024.godine.

Već ste svi u ranijim inicijativama upoznati na koji način predlažemo da se Sabor održi i formira kao stalno tijelo od posebnom državnog interesa, da se na njemu donese saborska Deklaracija pripremljena od najveće srpske pameti, dokument koji će ponuditi rješenja u svim sferama života i rada Republike Srpske za naredne godine i decenije, te kroz jasno podvučene crvene linije po pitanju očuvanja dejtonske Republike Srpske daju obavezujuće smjernice za sve institucije i sve izabrane predstavnike Republike Srpske na svim nivoima.

Ovu hitnu inicijativu prema svim imenovanim upućujemo potpuno svjesni situacije u kojoj se svaki građanin Republika Srpska danas nalazi, situacije koja bi bez usaborenja i pismenog odgovora bremenu vremena mogla imati nesagledive posljedice, ne samo na pravno, političko, ekonomsko i bezbjednosno stanje u Srpskoj, nego bi zbog budućih događaja i našeg neadekvatnog odgovora mogla dovesti do panike kod danas više nego zabrinutih građana Republike Srpske.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Srpko 29.03.2024. 07:37
    Pa javite Nidžu da se Vaskršnji sabor održava i da će biti u Srbiji, a samo dio (čitaj Dodik) će biti prisutni u ime Srpske.

    Ozbiljno!!!
Povezane vijesti
Pismo upozorenja Vladi Srpske, spremite se za ekološki ustanak Pismo upozorenja Vladi Srpske, spremite se za ekološki ustanak
Zeleni Srpske: Službeni dopis Vladi i predsjedniku Republike Srpske Zeleni Srpske: Službeni dopis Vladi i predsjedniku Republike Srpske
Zeleni Srpske: Tražimo izvinjenje od „Mi iz naroda“ i doktora Nestorovića Zeleni Srpske: Tražimo izvinjenje od „Mi iz naroda“ i doktora Nestorovića
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    22h 36m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    13h 31m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    12h 20m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    22h 42m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    14h 57m
    0