Служен парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа (ФОТО)

29.09.2024. 10:58
0
ИЗВОР: katera.news

У спомен-цркви Светог великомученика Димитрија на Вељинама служен је парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа, елитне јединице Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, која је формирана прије 32 године.

Мирослав Лучић, припадник Српске гарде Илиџа, подсјетио је да је ова елитна јединица формирана 1. октобра 1992. године због потребе постојања храбре, мобилне и добро опремљене јединице.

Према његовим ријечима, ова гарда је, осим што је пружала помоћ српском народу на подручју Сарајевског-романијског ратишта, помогла сачувању српске територије.

- Гдје год је било потребе, гдје су били угрожени положаји јединица Војске Републике Српске, ми смо се одазивали. Наравно, све по наређењу команде Илиџанске бригаде, односно команде Сарајевско-романијског корпуса – рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Упркос успјешно оствареном задатку, велики број бораца ове гарде своје животе је положио у темеље Републике Српске, а према Лучићевим ријечима, кроз гарду је прошло између око 150 бораца.

- Током борбених дејстава погинуло је наших 19 сабораца. Десет је умрло након завршетка рата, а на основу болести од којих су умрли, можемо закључити да је вјероватно и од утицаја штетних материја које су биле у муницији коју су користиле НАТО снаге – рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Лучић истиче да су у ову јединицу могли ући они који су се до тог 1. октобра 1992. године показали и доказали као храбри и неустрашиви борци и патриоте који су спремни да дају живот за Републику Српску и свој народ.

- Вјерујем да је свим Илиџанцима на понос што су имали јединицу која је помогла многима, а очувала свој образ. Борили смо се витешки, храбро и нема никакве мрље на ратном путу наше јединице. Ова јединица је представљала језгро приликом формирања Првог јуришног батаљона 1994. године – навео је Лучић.

Слика

Фото: katera.news

Он је рекао да борци Српске гарда Илиџа на скроман начин обиљеже овај важан датум, сјећајући се ратних дана и другова.

Како каже, остатак „гардиста“ је, осим у Републици Српској, тренутно у Аустралији, Канади, Америци, Швајцарској, Аустралији, те Црној Гори.

- Наша је обавеза да чувамо успомену на погинуле саборце. Вјерујем да ће сјећање на Српску гарду Илиџа и допринос који смо дали приликом одбране Српске Илиџе, Српског Сарајева и стварања Републике Српске дуго живјети у српском народу – истакао је Лучић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
Парастос Србима страдалим у Подравању Парастос Србима страдалим у Подравању
Служен помен жртвама НАТО бомбардовања торња Краљица Служен помен жртвама НАТО бомбардовања торња Краљица
Најчитаније
  • Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
    4h 11m
    1
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    23h 8m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    15h 39m
    3
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    17h 29m
    3
  • Пронађена гаража пуна оружја, двојац покушао побјећи из Србије
    16h 43m
    0