Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)

29.09.2024. 10:58
0
IZVOR: katera.news

U spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Veljinama služen je parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, koja je formirana prije 32 godine.

Miroslav Lučić, pripadnik Srpske garde Ilidža, podsjetio je da je ova elitna jedinica formirana 1. oktobra 1992. godine zbog potrebe postojanja hrabre, mobilne i dobro opremljene jedinice.

Prema njegovim riječima, ova garda je, osim što je pružala pomoć srpskom narodu na području Sarajevskog-romanijskog ratišta, pomogla sačuvanju srpske teritorije.

- Gdje god je bilo potrebe, gdje su bili ugroženi položaji jedinica Vojske Republike Srpske, mi smo se odazivali. Naravno, sve po naređenju komande Ilidžanske brigade, odnosno komande Sarajevsko-romanijskog korpusa – rekao je on.

Slika

Foto: katera.news

Uprkos uspješno ostvarenom zadatku, veliki broj boraca ove garde svoje živote je položio u temelje Republike Srpske, a prema Lučićevim riječima, kroz gardu je prošlo između oko 150 boraca.

- Tokom borbenih dejstava poginulo je naših 19 saboraca. Deset je umrlo nakon završetka rata, a na osnovu bolesti od kojih su umrli, možemo zaključiti da je vjerovatno i od uticaja štetnih materija koje su bile u municiji koju su koristile NATO snage – rekao je on.

Slika

Foto: katera.news

Lučić ističe da su u ovu jedinicu mogli ući oni koji su se do tog 1. oktobra 1992. godine pokazali i dokazali kao hrabri i neustrašivi borci i patriote koji su spremni da daju život za Republiku Srpsku i svoj narod.

- Vjerujem da je svim Ilidžancima na ponos što su imali jedinicu koja je pomogla mnogima, a očuvala svoj obraz. Borili smo se viteški, hrabro i nema nikakve mrlje na ratnom putu naše jedinice. Ova jedinica je predstavljala jezgro prilikom formiranja Prvog jurišnog bataljona 1994. godine – naveo je Lučić.

Slika

Foto: katera.news

On je rekao da borci Srpske garda Ilidža na skroman način obilježe ovaj važan datum, sjećajući se ratnih dana i drugova.

Kako kaže, ostatak „gardista“ je, osim u Republici Srpskoj, trenutno u Australiji, Kanadi, Americi, Švajcarskoj, Australiji, te Crnoj Gori.

- Naša je obaveza da čuvamo uspomenu na poginule saborce. Vjerujem da će sjećanje na Srpsku gardu Ilidža i doprinos koji smo dali prilikom odbrane Srpske Ilidže, Srpskog Sarajeva i stvaranja Republike Srpske dugo živjeti u srpskom narodu – istakao je Lučić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
Parastos Srbima stradalim u Podravanju Parastos Srbima stradalim u Podravanju
Služen pomen žrtvama NATO bombardovanja tornja Kraljica Služen pomen žrtvama NATO bombardovanja tornja Kraljica
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    4h 10m
    1
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    23h 7m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    15h 38m
    3
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    17h 28m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    16h 42m
    0