Служен парастос за Србе убијене на "крвавој литургији" у Драксенићу

14.01.2023. 14:43
0
ИЗВОР: srna.rs

У Драксенићу код Козарске Дубице данас је обиљежена 81 година од страдања 208 Срба које су на Мали Божић 1942. године у цркви убиле усташе.

Тим поводом у Цркви Светог апостола Марка у Драксенићу служена је литургија, а затим је на темељима старе конзервиране цркве служен парастос и положени вијенци.

Парох демировачко-драксенићки Саша Тошановић посјетио је на страшан злочин који су 1942. године починиле усташе из Јасеновца, потпомогнуте домобранима из Градине, Ћуклинца и Драксенића, који су на превару голоруки народ, старце, жене и дјецу довели у цркву.

- Народ су сабили у цркву и онда је почео крвави пир познат као `крвава литургија`. Убадали су бајонетима, војним ашовима, а има ту и других елемената насиља које је требало да буде надалеко познато по својој бестијалности јер су седам дјевојака силовали на часној трпези. Тај гнусни чин зато има елемете сатанизма - рекао је свештеник Тошановић.

Он каже да усташе нису успјеле у својој намјери да затру српски народ на овом подручју, иако се крв тада преливала преко прага цркве.

- Убијени цивили, жене и дјеца, седам дана раније славили су Христово Рођење у цркви гдје су убијени, а све оно што је са Христом рођено са Христом ће и васкрснути - рекао је Тошановић.

Он је поручио да се не треба светити, али треба памтити и упорно стајати са пруженом руком помирења.

Тошановић је подсјетио да су прошле године обновљене гробнице на платоу Цркве Светог апостола Марка у Драксенићу, које већ постаје мјесто поклоничких путовања и екскурзија.

Предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Владимир Рокић рекао је да злочин и велико страдање мјештана Драксенића и околних села не смију да буду заборављени.

Рокић је захвалио Влади Републике Српске која је уложила огромна средства за реконструкцију спомен-обиљежја код Цркве Светог апостола Марка у Драксенићу, гдје су обновљене спомен-гробнице и костурница, те изграђен "гроб крви и мозгова".

Љубица Клинцов, унука Маре Благојевић, једне од три особе које су преживјеле покољ у цркви у Драксенићу на Мали Божић 1942. године, рекла је новинарима да је усташка војска народ окупила у цркву, а да су клања вршена пред олтаром.

- По причи моје баке, то је била страхота. Мало ко од становника је преживио - рекла је Љубица Клинцов.

Након литургије у Цркви Светог апостола Марка, на темепљима старе конзервиране цркве служен је парастос страдалим, а вијенце су положиле делегације Општине Козарска Дубица, Народне партије Српске и мјесне заједнице Драксенић.

Литургији и парастосу присуствовале су и монахиње из манастира у Јасеновцу и мјештани.

Од 13. до 15. јануара 1942. године око 800 усташа из Јасеновца, предвођених злогласним Максом Лубурићем, уз помоћ домобранске војске у Градини, Ћуклинцу и Драксенићу убиле су и поклале око 360 Срба, међу којима је било жена и дјеце.

Највећи масакр над Србима усташе су извршиле у цркви у селу Драксенић, гдје је их је убијено 208.

Коментари 0
Повезане вијести
Почело суђење родитељима дјечака осумњиченог за убиства у "Рибникару" Почело суђење родитељима дјечака осумњиченог за убиства у "Рибникару"
Подигнута оптужница против оца и мајке дјечака који је починио масакр у „Рибникару“ Подигнута оптужница против оца и мајке дјечака који је починио масакр у „Рибникару“
Припремно рочиште за поступак против родитеља дјечака који је починио масовно убиство у Београду Припремно рочиште за поступак против родитеља дјечака који је починио масовно убиство у Бе...
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 31m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 11m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 23m
    0