Служен парастос жртвама свирепог злочина у Ледићима

03.06.2021. 13:57
0
ИЗВОР: СРНА

У Ледићима, у федералној општини Трново, данас је служен парастос за 24 српска цивила, жртве свирепог злочина који су прије 29 година починили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос код спомен-обиљежја служио је парох трновачки Његослав Јелисић, уз саслужење још два свештеника, а потом су положени вијенци.

Вијенце су положиле породице страдалих, министар за избјегла и расељена лица у Савјету министара Милош Лучић, делегација града Источно Сарајево, те организације проистекле из протеклог рата са овог подручја, те представници Црвеног крста Републике Српске и Института за нестала лица БиХ.

Обраћајући се окупљенима отац Јелисић је рекао да се данас многи питају како неко може да убије дијете од 18 мјесеци или убије старе људе.

- То може онај ко нема срца и Бога у себи. Зликовци ће вјероватно избјећи земаљску правди, али ће их сигурно стићи Божија правда - истакао је јереј Јелисић.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново у Републици Српској Горан Тимотија рекао је да убијени Ледићани и послије 29 година немају мира јер су одговорни првостепеном пресудом ослобођени.

- На нама је да се надамо да ће кривци бити осуђени и да никада не заборавимо наше невине жртве - рекао је Тимотија.

У Ледићима је прије 29 година почињен стравичан злочина над мјештанима села Ледићи међу којима је убијено и дијете од годину и по.

Злочин су 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили припадници тзв. Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    12h 26m
    0
  • Крађа у Палама
    10h 44m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    7h 11m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 59m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    6h 59m
    3