Служен помен озренском хероју ВРС Споменку Гостићу (ФОТО)

20.03.2022. 13:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Парастос најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу, који је погинуо на данашњи дан прије 29 година, служен је у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју.

Свештеник Душко Недић рекао је да је данас одата захвалност Гостићу и свим малољетним жртвама страдалим у посљедњем, Србима наметнутом, одбрамбено-отаџбинском рату.

– Зашто су страдали? Зато што смо Срби православне вјере и хришћани. Зато су сви они који су животе положили за нашу вјеру и отаџбину заслужили и оставили нам у аманет да их никада не смијемо заборавити. Они су ствараоци Републике Српске и темељ на којем Српска стоји –  рекао је свештеник Недић новинарима.

Слика

Фото: srna.rs

Парастосу је присуствовао и замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић, који је истакао да је Гостић симбол слободе и свих младих и невиних људи који су положили животе за Републику Српску.

– Метак нема очи, душу, вјеру ни нацију. То би нам увијек требало бити на уму – навео је Ковачевић.

Савка Барајић, која је познавала Гостића, поручила је да молитву заслужују сва невино страдала дјеца и омладина.

Она је рекла да ју је Гостић својевремено у Плочнику посјећивао у друштву са њеним сестрићем Жељком Мишићем, који је као двадесетогодишњак погинуо заједно са Споменком. 

Споменко Гостић рођен је 15. августа 1978. године у Добоју, а као припадник Војске Републике Српске погинуо је од гранате 20. марта 1993, недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен. Тада је, осим њега, живот изгубило још пет српских војника.

Сахрањен је на мјесном гробљу, гдје почивају његова мајка и бака, а које се, као и Споменково село Јовићи, данас налази у Федерацији БиХ.

Након што је у рату остао сам, Споменко се придружио војсци, гдје је прво био курир, а касније је развозио храну војницима.

Неколико мјесеци прије погибије наишао је на мину док је коњском запрегом развозио храну по линији, када је и лакше рањен. Касније је отишао код артиљераца, гдје је и окончао свој млади живот.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју која је 20. марта 2014. године постављена у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

Слика

Фото: srna.rs

Чланови Удружења дјеце погинулих бораца “Насљеђе” Републике Српске из Бијељине обновили су 2017. године споменик на мјесном гробљу Горњи Улишњак, а добојски умјетник Дени Божић осликао је мурал са Гостићевим ликом у Улици војводе Степе у Добоју.

Спомен-кип Споменка Гостића постављен је 24. августа 2021. године у порти Манастира Светог Николе у Петрову.

О Споменку је снимљен четрдесетпетоминутни документарни филм “Споменко на вјечној стражи” и написана књига “Споменко и Озрен”, чији је аутор Миле Савић.

Коментари 0
Повезане вијести
Возачу четири и по године робије јер је усмртио пјешака Возачу четири и по године робије јер је усмртио пјешака
Навршила се 31 година од погибије Споменка Гостића Навршила се 31 година од погибије Споменка Гостића
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 20m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 1m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 12m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 26m
    0