Služen pomen ozrenskom heroju VRS Spomenku Gostiću (FOTO)

20.03.2022. 13:41
0
IZVOR: srna.rs

Parastos najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, koji je poginuo na današnji dan prije 29 godina, služen je u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Sveštenik Duško Nedić rekao je da je danas odata zahvalnost Gostiću i svim maloljetnim žrtvama stradalim u posljednjem, Srbima nametnutom, odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Zašto su stradali? Zato što smo Srbi pravoslavne vjere i hrišćani. Zato su svi oni koji su živote položili za našu vjeru i otadžbinu zaslužili i ostavili nam u amanet da ih nikada ne smijemo zaboraviti. Oni su stvaraoci Republike Srpske i temelj na kojem Srpska stoji –  rekao je sveštenik Nedić novinarima.

Slika

Foto: srna.rs

Parastosu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević, koji je istakao da je Gostić simbol slobode i svih mladih i nevinih ljudi koji su položili živote za Republiku Srpsku.

– Metak nema oči, dušu, vjeru ni naciju. To bi nam uvijek trebalo biti na umu – naveo je Kovačević.

Savka Barajić, koja je poznavala Gostića, poručila je da molitvu zaslužuju sva nevino stradala djeca i omladina.

Ona je rekla da ju je Gostić svojevremeno u Pločniku posjećivao u društvu sa njenim sestrićem Željkom Mišićem, koji je kao dvadesetogodišnjak poginuo zajedno sa Spomenkom. 

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mjesnom groblju, gdje počivaju njegova majka i baka, a koje se, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gdje je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Slika

Foto: srna.rs

Članovi Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” Republike Srpske iz Bijeljine obnovili su 2017. godine spomenik na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa Gostićevim likom u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Spomen-kip Spomenka Gostića postavljen je 24. avgusta 2021. godine u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.

O Spomenku je snimljen četrdesetpetominutni dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži” i napisana knjiga “Spomenko i Ozren”, čiji je autor Mile Savić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja
Vozaču četiri i po godine robije jer je usmrtio pješaka Vozaču četiri i po godine robije jer je usmrtio pješaka
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    4h 25m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    22h 30m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    18h 39m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    22h 18m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    16h 46m
    0