Služen pomen ozrenskom heroju VRS Spomenku Gostiću (FOTO)

20.03.2022. 13:41
0
IZVOR: srna.rs

Parastos najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, koji je poginuo na današnji dan prije 29 godina, služen je u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Sveštenik Duško Nedić rekao je da je danas odata zahvalnost Gostiću i svim maloljetnim žrtvama stradalim u posljednjem, Srbima nametnutom, odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Zašto su stradali? Zato što smo Srbi pravoslavne vjere i hrišćani. Zato su svi oni koji su živote položili za našu vjeru i otadžbinu zaslužili i ostavili nam u amanet da ih nikada ne smijemo zaboraviti. Oni su stvaraoci Republike Srpske i temelj na kojem Srpska stoji –  rekao je sveštenik Nedić novinarima.

Slika

Foto: srna.rs

Parastosu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević, koji je istakao da je Gostić simbol slobode i svih mladih i nevinih ljudi koji su položili živote za Republiku Srpsku.

– Metak nema oči, dušu, vjeru ni naciju. To bi nam uvijek trebalo biti na umu – naveo je Kovačević.

Savka Barajić, koja je poznavala Gostića, poručila je da molitvu zaslužuju sva nevino stradala djeca i omladina.

Ona je rekla da ju je Gostić svojevremeno u Pločniku posjećivao u društvu sa njenim sestrićem Željkom Mišićem, koji je kao dvadesetogodišnjak poginuo zajedno sa Spomenkom. 

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mjesnom groblju, gdje počivaju njegova majka i baka, a koje se, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gdje je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Slika

Foto: srna.rs

Članovi Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” Republike Srpske iz Bijeljine obnovili su 2017. godine spomenik na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa Gostićevim likom u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Spomen-kip Spomenka Gostića postavljen je 24. avgusta 2021. godine u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.

O Spomenku je snimljen četrdesetpetominutni dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži” i napisana knjiga “Spomenko i Ozren”, čiji je autor Mile Savić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policija spriječila pokušaj samoubistva Policija spriječila pokušaj samoubistva
Sinovi Srpske na vječnoj straži Sinovi Srpske na vječnoj straži
Babalj: Za monstruozne laži protiv VRS mora se odgovarati na sudu Babalj: Za monstruozne laži protiv VRS mora se odgovarati na sudu
Najčitanije
 • Prije 30 godina formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
  16h 37m
  0
 • U Sarajevu sin zapalio oca i pobjegao
  7h 51m
  0
 • Služen parastos za poginule borce Srpske garde Ilidža (FOTO)
  13h 35m
  0
 • Više od 200 učesnika na planinarskom sletu na Trebeviću
  9h 58m
  0
 • Zasluženo slavlje "Sokolova" u derbiju
  8h 5m
  0