Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске

16.03.2024. 12:24
1
ИЗВОР: srna.rs

Служењем помена погинулим борцима Војске Републике Српске и полагањем вијенаца и цвијећа на Војничком спомен гробљу "Нови Зејтинлик" данас је на Сокоцу обиљежено 28 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Вијенце и цвијеће положили су изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, изасланик српског члана Предсједништва Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, замјеник амбасадора Србије у БиХ Наташа Ђорђевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина у саставу Источног Сарајева, представници Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, те представници удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Realista 17.03.2024. 07:05
    Ako je Mali zejtinlik najveće vojničko groblje sa hiljadu ukopanih ,gdje je pokopano ostalih 3000? Imaju manja groblja,od Vojkovića do Bratunca u tu je ukopano oko 800...gdje su ukopani ostali ili je to propaganda?
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 23m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 38m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 48m
    0