Служена молитва и откривен споменик страдалој дјеци Поткозарја

20.08.2022. 18:42
0
ИЗВОР: srna.rs

У хрватском селу Носковачка Дубрава у Слатини, близу границе са Мађарском, данас је служена молитва и откривен споменик за 69 дјеце из Поткозарја, која су током Другог свјетског рата одведена у напуштене штале у то село, гдје су од августа до децембра 1942. године умирала од глади и болести.

Иницијатор овог догађаја је предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" у Козарској Дубици Зоран Синкић, који је рекао да је након молитве откривен нови, дограђени споменик, на коме су исписана имена и презимена уморене дјеце.

Синкић је нагласио да је обавеза друштва да се овај догађај сачува од заборава.

- Како би ова невина бића почивала у миру наша обавеза је да се идентификација жртве овјековјечи и да ови споменици свједоче и послије нас шта се десило усљед утицаја једне изопачене идеологије и шта се никада не смије поновити - рекао је Синкић.

Он је истакао да то мјесто заслужује да се обиђе бар једном годишње и да ту буду прислужене свијеће невиним жртвама.

Данашњој молитви за страдалу дјецу из Поткозарја присуствовали су потомци жртава Бране Мијатовић, Раде и Мирко Граховац и Боса Бијелић.

Молитви је присуствовао и предсједник општине Смедеревска Паланка у Србији Никола Вучен и директор Фондације "Дајана Пауновић" са сједиштем у Београду Дајана Пауновић, те дожупан Вировитичко-подравске жупаније из реда Српског народа Игор Павковић и саборска заступница из СДСС-а Драгана Јерчков.

Догађају је присуствовао и књижевник Рајко Лукач, студент глуме Милица Вокић, која је извела поему "Стојанка Мајка Кнежопољка" и глумица Драмског студија "Артист" из Козарске Дубице Гордана Батић, која је изрецитовала пјесму "Глас" Радоје Продановића.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је споменик краљу Петру у Сарајеву замијењен орлом Како је споменик краљу Петру у Сарајеву замијењен орлом
Почиње градња меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева Почиње градња меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева
Вијенац за Николу Теслу умјесто на споменику завршио у кеси за смеће Вијенац за Николу Теслу умјесто на споменику завршио у кеси за смеће
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    6h 52m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    9h 38m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 11m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    12h 18m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 16m
    1