Služena molitva i otkriven spomenik stradaloj djeci Potkozarja

20.08.2022. 18:42
0
IZVOR: srna.rs

U hrvatskom selu Noskovačka Dubrava u Slatini, blizu granice sa Mađarskom, danas je služena molitva i otkriven spomenik za 69 djece iz Potkozarja, koja su tokom Drugog svjetskog rata odvedena u napuštene štale u to selo, gdje su od avgusta do decembra 1942. godine umirala od gladi i bolesti.

Inicijator ovog događaja je predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Kozarskoj Dubici Zoran Sinkić, koji je rekao da je nakon molitve otkriven novi, dograđeni spomenik, na kome su ispisana imena i prezimena umorene djece.

Sinkić je naglasio da je obaveza društva da se ovaj događaj sačuva od zaborava.

- Kako bi ova nevina bića počivala u miru naša obaveza je da se identifikacija žrtve ovjekovječi i da ovi spomenici svjedoče i poslije nas šta se desilo usljed uticaja jedne izopačene ideologije i šta se nikada ne smije ponoviti - rekao je Sinkić.

On je istakao da to mjesto zaslužuje da se obiđe bar jednom godišnje i da tu budu prislužene svijeće nevinim žrtvama.

Današnjoj molitvi za stradalu djecu iz Potkozarja prisustvovali su potomci žrtava Brane Mijatović, Rade i Mirko Grahovac i Bosa Bijelić.

Molitvi je prisustvovao i predsjednik opštine Smederevska Palanka u Srbiji Nikola Vučen i direktor Fondacije "Dajana Paunović" sa sjedištem u Beogradu Dajana Paunović, te dožupan Virovitičko-podravske županije iz reda Srpskog naroda Igor Pavković i saborska zastupnica iz SDSS-a Dragana Jerčkov.

Događaju je prisustvovao i književnik Rajko Lukač, student glume Milica Vokić, koja je izvela poemu "Stojanka Majka Knežopoljka" i glumica Dramskog studija "Artist" iz Kozarske Dubice Gordana Batić, koja je izrecitovala pjesmu "Glas" Radoje Prodanovića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako je spomenik kralju Petru u Sarajevu zamijenjen orlom Kako je spomenik kralju Petru u Sarajevu zamijenjen orlom
Počinje gradnja memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva Počinje gradnja memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva
Vijenac za Nikolu Teslu umjesto na spomeniku završio u kesi za smeće Vijenac za Nikolu Teslu umjesto na spomeniku završio u kesi za smeće
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    22h 21m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    8h 20m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    6h 47m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    8h 39m
    0
  • "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
    9h 37m
    1