Шмит: Нећу повући Инцков закон, на Додика више не треба рачунати

16.01.2022. 19:25
15
ИЗВОР: srpskainfo.com

Кристијан Шмит, високи представник у БиХ, гостовао је синоћ у Централном дневнику на "Facе" телевизији.

У једносатном интервјуу Шмит је говоирио о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, путу БиХ ка ЕУ, правосуђу у БиХ, Отвореном Балкану, изборном закону...

- Додик је донио одлуку да се врати у институције, ако се Додик не буде држао онога што је обећао Вучићу биће у тешкој ситуацији. Бонска овлаштења су још увијек у ладици. Моја овлаштења нису само да некога скинем са функције и Додик то зна. Зна како је доведен на власт. Све што је усмјерено против Дејтона биће санкционисано. Међународна заједница, ЕУ, САД и Високи представник су на истој страни - поручио је Шмит.

О државној имовини морамо сјести и причати

– Додику нисам понудио ни један евро. Није питање какав ће се дил направити с Додиком. Он мора сјести и радити свој посао. Не треба ми Додиково признање. Иако не говори са мном, Додик стално говори о мени. Нисам ја баш безначајан за њега. Морамо радити на томе да се будућност у БиХ одвија без Додика. На Додика више не треба рачунати. Он и неки се играју и због тога ће добити непријатна питања. Ако се не повуку одлуке НСРС-а, онда како то Шекспир каже: “Урадићу прије него што ћу причати о томе!” Могу очекивати одређене одлуке, али ко ће донијети одлуке и какве ће бити видјећемо. Учинићу нешто прије него што о томе будем говорио. Ићи ће се путем који Додик није замислио – казао је Шмит.

Рекао је да је немогуће да 26 година од формирања државе није разријешено питање државне имовине те да се то питање се мора поставити и међународној заједници, пише Аваз.

– О државној имовини морамо сјести и причати. Није тачно да сво земљиште у Српској припада Српској, ја сам стрпљив, али моје стрпљење има границе. Постоји одлука којом се државна имовина не може давати или продавати док се то питање не ријеши. Нисам за то да спријечим улагања, желим да спријечим да неко за себе заграби новац који му не припада, Додику и другима би било боље да не праве шоу у јавности. Спреман сам да се о државној имовини разговара и у Парламенту. Не може се све вратити како је било, али морамо причати шта може. Бићу упоран када је у питању државна имовина и инститираћу на томе. Не може Додик да каже: “Све је моје!” Не мора Додик да слуша мене, али нека послуша људе који о томе нешто знају. Законом о државној имовини нико неће бити оштећен, ни Српска, ни ФБиХ, ни БиХ – рекао је високи представник у БиХ.

Европска уније је најважнији будући партнер за БиХ, истиче Шмит.

– Врло интезивно радимо на питању средстава ЕУ која се распоређују у БиХ. Међународна заједница не може само давати новац и чекати да се нешто направи. Не знам да је ли ово што ради Додик само стратегија. Нико се неће играти са интегритетом БиХ. Додик је имао шансу и није је искористио. Захвалан сам и Пленковићу и Вучићу на ангажману. Биће непријатне мјере за оне на које се односе. Мој брат је командант ЕУФОР-а и заједно са њим сам анализирао тренутну ситуацију. Ствари које се дешавају нису добре и не можемо допустити да се дешавају. Веома сам забринут. БиХ није у фокусу свјетске политике али за мене је БиХ приоритет, али чекам прави тренутак када ћу добити подршку многих. И Британци се више окрећу БиХ. Са Пеацхом сарађујем. Разговарао сам и са генералним секретаром НАТО-а, међународна заједница неће скренути очи са БиХ – нагласио је Шмит.

Коментарисао је и долазак Винка Пандуревића на прославу дана Републике Српске, 9. јануара.

– Пандуревић стоји поред Додика на паради у Бањалуци, је ли то значи да је он Додиков савјетник? Ако значи онда је то биједно и морам Додику рећи да је доста. Нећу поништити Инцков закон. Додик је прокоцкао своју шансу 9. јануара и он се прави да неко има нешто против Србије и Српске, а то су играрије. Он је више трагична фигура и комплетна ситуација је таква. У Федерацији три године немамо владу. А зашто? Морамо сјести и разговарати и о Изборном закону, има још времена за измјене Изборног закона, али би то требало бити што прије. Хрватска може бити конструктивна у смислу преговора око Изборног закона. Мора се узети у обзир пресуда Сејдић-Финци и морају се узети у обзир Остали. Изборни закон ће сигурно измјене и идеје које долазе са Хрватске стране преузети – подцртао је Шмит.

Рекао је да идуће седмице долазе Палмер и Ајхорст на преговоре.

– Било би добро да годину прије избора знамо изборни закон. Чак и ако у фебруару донесемо измјене Изборног закона неће бити касно. Могло би се ријешити увођење електронског гласања. Могућ је и пут који препоручује Пленковић – појаснио је Шмит.

Више нас вуче за исти крај конопца

Говорећи о правосуђу у БиХ, Шмит је казао да правосудни органи који раде свој посао неће имати никаквих санкција.

– У БиХ има позитивних примјера. Тренутно правосуђе не иде у добром правцу јачања независности и пристао сам да се приоритетно бавим питањем правосуђа. Тражићу стручно мишљење, а онда ћемо говорити и о мјерама, нека сви пусте на миру правосуђе. Свако ко нападне правосуђе мора знати да је дошао на танак лед јер је правосуђе срж државе, нека политичари оставе правосуђе – рекао је Шмит.

Што се тиче Отвореног Балкана, Шмит је казао је то припрема за чланство у ЕУ.

– Отворени Балкан је добар ако је он интегритативан. Залагао сам се за то да се сачува Берлински процес. Да ли ће доћи до преклапања Берлинског процеса са Отвореним Балканом видјет ћемо. Питање је да ли Ескобар сматра да се путем Отвореног Балкана не може ићи у ЕУ. Мислим да је Отворени Балкан припрема за чланство у ЕУ. Има још много тога да се уради и у ЕУ и у земљама Западног Балкана. Нема више рата, људи се не морају бринути за своје животе. Сви су ми рекли да сам добио један од најтежих задатака које међународна заједница има да уради. Мислим да имамо одговорност према БиХ. Оптимистичан сам, јер је много оних који су спремни да помогну. Више нас вуче за исти крај конопца – поручио је Кристијан Шмит, високи представник у БиХ.

Коментари 15
 • Generic placeholder image
  Gligor 18.01.2022. 18:39
  Na tebe kedino grobar racuna. Fosilu stari.
 • Generic placeholder image
  Niski predstavnik BiH 17.01.2022. 18:56
  Kako to da je svaki visoki predstavnik bio visine metar i zilet? :)
 • Generic placeholder image
  Petar 17.01.2022. 18:28
  Kada ce ovaj Strumf donijeti zakon kojim se zabranjuje poricanje da su Svabe pocinile genocid nad Srbima 1914-1918 i 1941-1945
 • Generic placeholder image
  Gavrilo 17.01.2022. 18:25
  Nase sjene ce lutati beckim dvorovima i plasiti gospodu germansku.
 • Generic placeholder image
  vojnik 17.01.2022. 10:00
  A brat mu komandant kaže
 • Generic placeholder image
  Sokolac 17.01.2022. 07:30
  Sta drugo i ocekivati od visokog predstavnika, cija je zemlja izazvala dva velika rata. Cija je zemlja pobila na milione ljudi, cija je zemlja pravila koncetracione logore, cija je zemlja progonila sve sto nije germansko? I sada dodje ovde i prica o demokratiji i ljudskim pravima!
 • Generic placeholder image
  Srboljub 17.01.2022. 02:13
  Očigledno je da bošnjaci vole da pišu komentare, bavite se vi time kako su izrtbegovići došli na vlast, a Dodika ostavite nama. Mi ćemo ga podržavati sve dok vama smeta, i nećemo podržavati šarovića i slične, koje vi podržavate. Takođe, sve dok vama nije važniji standard stanovništva, nemojte te teme gurati ni nama, vi se bavite islamizacijom bejha, mi ćemo vas spriječiti.
 • Generic placeholder image
  Re Re A 16.01.2022. 23:19
  Dok muslimani protestuju I lobiraju oni ostvaruju ciljeve a naivni srbi cute dok im ne dodje do nokata a onda je kasno.
  Ne moze kontra svijetu bas u svemu ali u necemu i moze. Na zalost kratkovidih ima dosta.
 • Generic placeholder image
  Re: A 16.01.2022. 22:21
  Kakvi protesti? Evo protesti podrške Novaku, i? Ništa.
  Treba premijer ili predsjednik da ga izbace i to.
  Evo pokazali su ovi u Australiji šta je put.
 • Generic placeholder image
  Re: Goran 16.01.2022. 22:06
  Ajde ne lupaj, ti nisi ni znao sta je visoki predstvnik dok dodik nije poceo mlatiti o tome kako ga ne priznaje pa ti sad nesto tu kao ne priznajes, nemas veze o zivotu...
 • Generic placeholder image
  Коментатор 16.01.2022. 22:04
  Гледај коментара, сви се ухватили што је Шмит рекао. Е сад, јесте ли се успалили зато што је рекао оно о чему црвеносекташи ћуте годинама, а то је да је Додик на власт дошао на тенковима, да га Шмит сад не јебе 2%, да све што прича на крају погази јер образ ђон код њега и зато што све уради, на крају одлучи Вучић како ће, џаба иде свако пет дана у Београд да му пу*и и сагиње се...ИЛИ зато што мислите да је прече бавити се Шмитом као швабом, нацистом и сл, да би се скренула пажња са стварности, а то је да је Додик како дошао на тенку, тако ће и отићи од стране тих који возили тај тенк, а то су странци, Запад, Америка, Нијемци итд.
 • Generic placeholder image
  Srboljub 16.01.2022. 21:58
  G...O švapsko, ko tebe za šta pita , ti se lažno predstavljaš kao neko ko može uređivati zakone. Nacisti vratite ploču Gavrilu Principu što ste odnijeli Hitleru na poklon kad ste okupirali srpsku zemlju 41. Doći će vrijeme naplate za sve germanske zločine, koje činite hiljadama godina a naročito od karla velikog. Lužičke Srbe zatirete već više od hiljadu godina. Nacistički monstrume...
 • Generic placeholder image
  Goran 16.01.2022. 21:52
  Ko je ovaj Smit,kakvu on funciju ima,ima li saglasnost UN
 • Generic placeholder image
  A 16.01.2022. 20:45
  Organizovati proteste ljudi I traziti zabranu Smitu za ulazak u R Srpsku. Ovde nije bitan Dodik ili opozicoja vec opstanak srba na ovim prostorima, zadnji su momenti za akciju a to samo narod moze provesti I da stranci pocnu gledati i drugu stranu.
 • Generic placeholder image
  Voime oca 16.01.2022. 20:17
  Шмите Србине!
Повезане вијести
Подигнута оптужница против три љекара због смрти дјевојчице Џене Подигнута оптужница против три љекара због смрти дјевојчице Џене
Сви се богате, само Додик осиромашио Сви се богате, само Додик осиромашио
Инцидент у средњој школи у Сарајеву: Ученица на наставу донијела пиштољ Инцидент у средњој школи у Сарајеву: Ученица на наставу донијела пиштољ
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  14h 2m
  5
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  22h 55m
  3
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  2h 14m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  2h 10m
  1
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  16h 44m
  0