Шмитово именовање ипак на гласању у СБ УН

09.09.2021. 20:08
0
ИЗВОР: bn.tv

На састанку руског предсједника Владимира Путина и њемачке канцеларке Ангеле Меркел постигнут је договор о начину рјешавања кризе у БиХ, изазване непризнавањем Кристијана Шмита за високог представника од стране политичких партија из РС, али и од стране сталних чланица Савјета безбједности УН Русије и Кине.

У најкраћем, сазнаје Скенер.инфо у одлично обавијештеним дипломатским круговима, криза ће бити ријешена тако што ће бити уважен захтјев српске стране из БиХ, Русије и Кине да се именовање Шмита потврди на једној од наредних сједница Савјета Безбједности УН.

Према овим изворима, на самом чину гласања Русија и Кина ће дати сагласност (потврду) да овај њемачки политичар и дипломата наслиједи Валентина Инцка на челу Канцеларије високог представника у БиХ.

У цијелу причу и посредовање у вези са разрјешењем кризе биће укључен и предсједник Србије Александар Вучић, као и њемачка канцеларка Ангела Меркел, чију партију ЦДУ очекују пресудни избори 26. септембра.

Примјетно је и да задњих седмица САД о случају Шмит ћуте и да ће, како тврде наши извори, дати прећутну сагланост да Кристијан Шмит добије и ову врсту верификације.

Саговорници Скенер.инфо одлично упућени у политичке (не)прилике у БиХ кажу да је скоро непримјетно прошло саопштење Амбасаде Руске Федерације у БиХ у којем су навели да “руска амбасада није против Кристијана Шмита”.

-Цијенимо његову политичку тежину, узимамо у обзир знање и искуство пословања на балканском смјеру. Али према Кристијану Шмиту није испоштован принцип консензуса при предлагању његове кандидатуре, нити је добијено одобрење Савјета безбједности УН.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Русија не одустаје од сједнице Савјета безбједности о НАТО агресији на СРЈ Русија не одустаје од сједнице Савјета безбједности о НАТО агресији на СРЈ
Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ! Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    22h 34m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    20h 3m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    14h 17m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 21m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 29m
    0