Šmitovo imenovanje ipak na glasanju u SB UN

09.09.2021. 20:08
0
IZVOR: bn.tv

Na sastanku ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel postignut je dogovor o načinu rješavanja krize u BiH, izazvane nepriznavanjem Kristijana Šmita za visokog predstavnika od strane političkih partija iz RS, ali i od strane stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN Rusije i Kine.

U najkraćem, saznaje Skener.info u odlično obaviještenim diplomatskim krugovima, kriza će biti riješena tako što će biti uvažen zahtjev srpske strane iz BiH, Rusije i Kine da se imenovanje Šmita potvrdi na jednoj od narednih sjednica Savjeta Bezbjednosti UN.

Prema ovim izvorima, na samom činu glasanja Rusija i Kina će dati saglasnost (potvrdu) da ovaj njemački političar i diplomata naslijedi Valentina Incka na čelu Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

U cijelu priču i posredovanje u vezi sa razrješenjem krize biće uključen i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, čiju partiju CDU očekuju presudni izbori 26. septembra.

Primjetno je i da zadnjih sedmica SAD o slučaju Šmit ćute i da će, kako tvrde naši izvori, dati prećutnu saglanost da Kristijan Šmit dobije i ovu vrstu verifikacije.

Sagovornici Skener.info odlično upućeni u političke (ne)prilike u BiH kažu da je skoro neprimjetno prošlo saopštenje Ambasade Ruske Federacije u BiH u kojem su naveli da “ruska ambasada nije protiv Kristijana Šmita”.

-Cijenimo njegovu političku težinu, uzimamo u obzir znanje i iskustvo poslovanja na balkanskom smjeru. Ali prema Kristijanu Šmitu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobijeno odobrenje Savjeta bezbjednosti UN.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dodik dao rok od sedam dana da se poništi Šmitov zakon i najavio reakcije Dodik dao rok od sedam dana da se poništi Šmitov zakon i najavio reakcije
Rusija ne odustaje od sjednice Savjeta bezbjednosti o NATO agresiji na SRJ Rusija ne odustaje od sjednice Savjeta bezbjednosti o NATO agresiji na SRJ
Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH! Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH!
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    15h 35m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 31m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    14h 35m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    11h 28m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    13h 25m
    0