Снимање филма о посљедицама НАТО бомбардовања

30.07.2020. 21:23
0
ИЗВОР: srpskainfo

Удружење за очување српске културе и традиције „Бастион“ из Брчког биће партнер Удружењу „Здраво млади“ из Београда на пројекту снимања филма о посљедицама НАТО бомбардовању у Републици Српској 1995. године и Савезној Републици Југославији 1999. године.

– Направили смо споразум о сарадњи и водићемо пројекат за подручје Републике Српске. Аутор филма је Немања Недељковић, а ревизор ће бити др Даница Грујичић, са тимом од стотину научника – рекао је Арсен Павловић, предсједник Удружења „Бастион“.

Павловић је истакао да филм треба да изнесе чињенице и докази о узроцима, директним и индиректним посљедицама НАТО бомбардовања рекавши да је ова тема до сада обрађивана у СРЈ, али не и у Републици Српској.

– Једна од индиректних посљедица гађања осиромашеним уранијумом је оболијевање од канцера. Дошли смо до података да је само у Србији три пута више обољелих од канцера него што је просјек у Европи. Исте чињенице морамо да изнесемо и за Републику Српску – рекао је Павловић.

Научни приступ

Павловић је нагласио да пројекту не прилазе с аспекта политике, већ с аспекта науке.

– Хоћемо да докажемо и направимо повезницу између оболијевања људи и бомбардовања осиромашеним уранијумом. НАТО пакт није бомбардовао само војне циљеве у Републици Српској и Савезној Републици Југославији, већ и цивилне циљеве, фабрике за хемијске производе, које су касније оставиле посљедице. До сада смо наилазили на затворен приступ, али се надамо да ће овај пројекат да покрене људе да дају изјаве и да коначно дођемо до истине. Можда и ситуација у протеклих 20 година није дозвољавала да истина изађе на видјело. Међутим, сада имамо енормно велики број обољелих и не доводи се у питање да ли смијемо или не, већ морамо да изнесемо истину – појаснио је Павловић.

Било је планирано да филм буде завршен ове године, за годишњицу НАТО бомбардовања, али је све помјерено због епидемиолошке ситуације. Тренутно се, према Павловићевим ријечима, ради на прикупљању дозвола за снимање јавних површина. Ове дозволе добили су у општинама Соколац, Рогатица и Хан Пијесак, а сам ток снимања зависиће од епидемиолошке ситуације.

– Мислимо да ћемо у наредних мјесец дана моћи да урадимо, ако не теренско снимање, онда интервјуе с официрима, цивилима и породицама погинулих бораца или преживјелих – рекао је Павловић.

Серијал

Појаснио је да је снимање филма само један сегмент свеобухватног пројекта у оквиру кога ће, због обимности грађе, бити направљен серијал, а планира се и израда сајта на којем ће бити постављен филм и сви подаци и научни радови о бомбардовању.

Према његовим ријечима, пројекат је добио подршку Министарства за информисање Србије, као и града Београда преко Канцеларије за младе, а најављена је и подршка Владе Републике Српске.

Павловић је позвао удружења из Републике Српске, заинтересована за ову тему, да им се придруже у овом пројекту, а посебно су, како је рекао, заинтересовани да у рад буде укључен што већи број младих људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    12h 13m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    12h 45m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    7h 56m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    12h 54m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    16h 1m
    0