СНСД-е узео готово сав новац од подстицаја, партнерима оставио мрвице

10.09.2020. 15:49
0
ИЗВОР: capital.ba

Завод за запошљавање Републике Српске и ове године је већину новца  од субвенција за запошљавање приправника подијелио локалним заједницама и јавним установама којима управљају кадрови СНСД-а.

Међутим, за разлику од општина и градова, гдје је странка Милорада Додика издоминирала, и гдје су његови начелници и градоначелници добили готово сав новац од подстицаја, код установа и јавних предузећа нешто пара је остало и за коалиционе партнере.

Ако се погледа недавно објављени списак, најбоље је прошла Уједињена Српска, Ненада Стевандића.

Наиме, Завод је установама и јавним предузећима на чијем су челу кадрови ове партије дао новчане подстицаје да на одређено вријеме запосле око 50 особа.

Највише у Поштама Српске, којима руководи Миладин Радовић, а гдје ће бити примљено укупно 25 приправника. За пет њих Завод ће платити бруто плате док ће за преосталих 20 Поште плаћати доприносе у наредних 12 мјесеци.

Одлично је прошао и Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске. Њему је дозвољено да на годину дана запосли 19 приправника без радног искуства са високом стручном спремом.

Предсједник регионалног одбора ДЕМОС-а, Ацо Станишић извукао је новац за подстицаје који ће искористити за запошљавање девет људи у “Електродистрибуцији” Пале, чији је директор. За шест отворених приправничких радних мјеста у свом приватном предузећу “Станишић”, биће подстакнут са око 40.000 КМ.

За запошљавање о трошку државе у ред је стао и први човјек ДНС-а, Ненад Нешић. У “Путеве РС”, на чијем је челу, запослиће 10 младих људи, а завод ће му по том основу обезбиједити 66.000 КМ.

Комунална предузећа у Источном Сарајеву и Бијељини којима такође управљају Нешићеви људи, добиће подстицаје за пријем 13 кадрова.

Новца је било и за Социјалистичку партију, која планира да запошљава у једном од ријетких државних предузећа које им је преостало након што се против њих окренуо дисидент Горан Селак. У “Шумама Републике Српске” у којима њихови кадрови годинама столују биће на одређено примљено седам нових радника, а којима ће држава исплаћивати нето плату.

Слика

Ипак, када се подвуче црта, СНСД-е је својим коалиционим партнерима оставио само мрвице. Завод којим руководи њихов Мирослав Вујичић, својим колегама је оставио највише новца по овом основу.

Поред тога што је СНСД-овим начелницима и градоначелницима додијелио на стотине хиљада марака подстицаја, слично се понашао и када је ријеч о расподјели подстицаја за предузећа и институције.

Дугогодишњу праксу није мијењао, па је новац који је Српска повјерила Заводу да га расподјели другима, додијелио установи на чијем је челу. Тако је Завод за запошљавање Републике Српске самом себи одобрио подстицаје за запошљавање 12 приправника.

Свом партијском колеги, Бојану Копривици, иначе директору Завода за форензичку психијатрију Соколац и кандидату СНСД-а за начелника ове општине, одобрио је скоро 86.000 КМ како би овај запослио 13 високообразованих приправника.

Милица Симанић Вуковић, СНСД-ов кандидат за Скупштину Општине Илиџа и директорица Основне школе “Јован Дучић” Касиндо примиће чак осам просвјетних радника и за то добити новчану подршку.

Новца ће бити и за седам приправника у дјечијем вртићу “Патријарх Павле” у Источном Новом Сарајеву који води Никола Ашанин, за шест нових запослених у комуналном предузећу “ВиК” Источно Срајево, на чијем је челу Јован Катић те исто толико у Дому за старија лица у Источном Сарајеву чији је директор Милан Сладоје. Сва тројица су чланови СНСД-а.

Паре су обезбијеђене и за “Аеродроме Републике Српске, и “Олимпијски центар Јахорина”,  гдје такође главну ријеч воде кадрови странке Милорада Додика.

Подсјећамо, како је портал КАПИТАЛ писао прије неколико дана, општине и градови у Српској, на чијем су челу кадрови СНСД-а, су уз подршку завода кренули у масовно запошљавање.  Тако је на примјер општини Рогатица у којој столује Милорад Јагодић одобрено запошљавање чак 26 приправника са високом стручном спремом, што је петина од укупно запослених у општинској администрацији.

Влада РС је кроз три компоненте обезбиједила нешто преко четири милиона КМ за запошљавање приправника у три компоненте. Планом је предвиђено да кроз овај програм приправнички стаж обави 615 особа.

Коментари 0
Повезане вијести
Јагодић угостио будуће приправнике Јагодић угостио будуће приправнике
Након губитка посла Завод за запошљавање исплаћује накнаду, али под овим условима Након губитка посла Завод за запошљавање исплаћује накнаду, али под овим условима
Која занимања брзо дођу до посла, а ко је најдуже на бироу за запошљавање Која занимања брзо дођу до посла, а ко је најдуже на бироу за запошљавање
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 47m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 2m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 53m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 20m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 12m
    0